Adri Smidt (Pot Jonker Advocaten) over een maakbare stage

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Adri Smidt (25) studeert Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij verwacht medio november 2019 af te studeren. Hij liep van juni tot en met september 2019 stage bij Pot Jonker Advocaten te Haarlem.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Ik wilde graag, naast de stage-ervaring die ik al had opgedaan bij een regionaal opererend advocatenkantoor, ook een kijkje nemen in de keuken van een middelgroot kantoor. Een collega wees mij tijdens mijn baan als docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam op Pot Jonker Advocaten. De diversiteit aan rechtsgebieden en de hoge mate van specialisatie op het gebied van het insolventierecht spraken mij meteen aan. Ook de mogelijkheid om de stage naar eigen interesse en behoefte vorm te geven was belangrijk voor mij.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Door mijn eerdere ervaring wist ik enigszins wat ik kon verwachten van een stage. Desondanks ben ik positief verrast door Pot Jonker Advocaten. Niet alleen door de complexe en uitdagende juridische vraagstukken waar ik bij betrokken werd, maar ook door de fijne sfeer die op kantoor heerst. De deuren stonden voor mij open, de lijnen waren kort en ik kreeg snel concrete feedback op mijn geleverde werk.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure?
De sollicitatieprocedure verliep bijzonder vlot. Nadat ik mijn brief had verstuurd, stond al snel een sollicitatiegesprek gepland. Een assessment heb ik niet hoeven maken. Tijdens het eerste en tevens enige gesprek werd er proactief met mij meegedacht. Mijn (toekomstige) stagebegeleiders boden mij de mogelijkheid om, naast de gebruikelijke stage, mijn masterscriptie op kantoor te schrijven en daarbij gebruik te maken van zowel de bibliotheek als de kennis en ervaring van collega’s. In plaats van twee maanden heb ik daarom vier maanden stage gelopen. Daardoor heb ik het kantoor nóg beter leren kennen.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Dat ik een (bescheiden) bijdrage heb kunnen leveren aan omvangrijke zaken, zoals die van het faillissement van de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van India, Jet Airways (India) Limited. Het is mooi dat mijn notities in dat dossier zichtbaar zijn gebruikt voor processtukken. Ook de ervaring dat zelfs een middelgroot kantoor qua werksfeer kleinschalig kan aanvoelen, zal ik niet vergeten.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Wellicht dat ik vanaf het begin van de stageperiode meer de mij geboden vrijheid zou hebben gebruikt om opdrachten op te vragen op het gebied van het contractenrecht en/of insolventierecht. Dat zijn rechtsgebieden waar mijn interesse naar uitgaat. Doordat mijn kamer zich op de verdieping van de sectie vastgoed- en bestuursrecht bevond, kwamen de eerste twee maanden daar de meeste opdrachten vandaan.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage?
Juridisch-inhoudelijk heb ik die (hopelijk) niet gemaakt. Mijn grootste blunder is denk ik dat ik de slechtste tafeltennisser van kantoor was. Het was beschamend om met 11-0 te verliezen, maar iemand moet die rol op zich nemen!

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Zeker. Met name de dynamiek rondom het beroep van advocaat spreekt mij ontzettend aan. Zoals gezegd verwacht ik medio november 2019 af te studeren. Idealiter begin ik dan direct.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top