‘Advocaat in de klas’ gaat landelijk

Delen:

Na een succesvolle pilot in 2016 krijgt het project ‘Advocaat voor de klas’ in 2017 een landelijk vervolg op minimaal dertig scholen in heel Nederland. Met dit project laat de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) leerlingen uit groep 8 van de basisschool kennismaken met het recht en de rol van de advocaat.

Van rechtsstaat tot grondrechten: het komt allemaal voorbij in een mix van discussie, zelfwerkzaamheid en op waarheid gebaseerde verhalen. Dit gebeurt aan de hand van de lesmethode van de JuniorJurist Academie, die de NOvA in 2017 kosteloos aan circa 30 basisscholen aanbiedt. Daarnaast kunnen advocatenkantoren een klas naar keuze sponsoren.

Workshop

De lesmethode begint met een interactieve workshop, gegeven door een advocaat en een docent van de JuniorJurist Academie. Daarna gaan de leerlingen een aantal weken zelf aan de slag met het tijdschrift Recht & Wet, vol informatie over de Grondwet, privaat- en publiek recht, de rechterlijke macht en de advocatuur. Het afsluitende hoogtepunt vormt een oefenrechtbank. De kinderen bereiden zelf rechtszaken voor en treden, onder begeleiding van de ‘advocaat voor de klas’, in echte toga’s op als advocaat, officier van justitie, rechter en verdachte.

Meer dan 300 advocaten hebben zich aangemeld als ‘advocaat voor de klas’. Advocaten kunnen zich nog steeds als vrijwilliger opgeven. Afhankelijk van de locaties van de deelnemende scholen zoekt de NOvA per school naar de perfecte match met een advocaat in de buurt.

Sponsoren

Ook kunnen advocaten zelf een basisschool aandragen, bijvoorbeeld de school van hun kinderen. Het gaat specifiek om leerlingen uit groep 8 van de basisschool (maximaal 1 groep per school). Voor geïnteresseerde basisscholen is een informatiefolder beschikbaar.

Advocaten die nog niet aan een school gekoppeld kunnen worden, kunnen een klas ook sponsoren, bijvoorbeeld door het lesmateriaal voor hun rekening te nemen (geschatte kosten circa € 200,-).

Wilt u zich als vrijwilliger opgeven, een basisschool aanmelden of meer informatie over sponsormogelijkheden? Mail dan naar advocaatvoordeklas@advocatenorde.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven