Advocaat opent Woo-kenniscentrum

Met ingang van volgend jaar begint Cornelis van der Sluis het Nederlands Kenniscentrum Open Overheid (NKOO), dat training en advisering aanbiedt over de opvolger van de Wob.

Delen:

Depositphotos_319756786_S-a4332ad5
foto: Depositphotos

1 mei 2022 betekende het einde van een tijdperk: nooit meer ‘wobben’. Op die dag werd de goede oude Wet openbaar bestuur vervangen door de Wet open overheid. Die langverwachte Woo heeft onder andere de actieve openbaarmakingsplicht geïntroduceerd: bestuursorganen moeten in beginsel uit zichzelf informatie naar buiten brengen, niet pas na een verzoek daartoe. Voor een evaluatie van de vernieuwde wet in praktijk is het nog wat te vroeg, maar het lijkt erop dat woo’en vooralsnog niet in het dagelijks spraakgebruik is gesleten.

NKOO

Cornelis van der Sluis, bestuursrechtadvocaat bij Ten Holter Noordam te Rotterdam, is in ieder geval al wel vertrouwd met de Wet open overheid. Op 1 januari 2023 opent zijn Nederlands Kenniscentrum Open Overheid (NKOO) de deuren, dat scholing en advies zal aanbieden aan partijen die betrokken zijn bij trajecten en procedures waar de Wet open overheid een belangrijke rol speelt.

Transitie

De afgelopen jaren heeft Van der Sluis meerdere overheidsinstanties begeleid in de Wob-Woo-transitie. Hij ziet het als zijn taak om die expertise te delen door te helpen bij implementatietrajecten, bewustwordingscampagnes en de afhandeling van concrete informatieverzoeken. De samenleving verwacht immers in toenemende mate om een transparante overheid. “Samen kunnen we de openbaarheid van overheidsinformatie steeds beter organiseren.”

EHBWoo

Het NKOO gaat verscheidene actoren bijstaan bij de Woo-implementatie, zoals projectteams, beleidsmedewerkers, juristen of bestuurders. Zij kunnen trainingen volgen als ‘Eerste hulp bij Woo-verzoeken’ en de ‘Praktijkgerichte training Wet open overheid’. Zelf heeft hij ervaring met de materie, als ambtenaar op ministerie van Verkeer en Waterstaat (tegenwoordig Infrastructuur en Waterstaat), maar ook als onderwijsaanbieder en publicist. Op het moment werkt de openbaarheidsspecialist aan een Praktijkboek Open Overheid. “Het is zonde als iedere organisatie steeds het wiel opnieuw uit moet vinden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven