Advocaat valt hard uit naar OM: ‘Dat is een criminele organisatie’

Officieren van justitie zijn ‘horken’, het Openbaar Ministerie is een criminele organisatie. Advocaat Jérôme de Jong van Lier hield een stevige tirade richting OM tijdens een zitting van een kantonrechter, vorige week.

Delen:

Advocaat valt hard uit naar OM- Dat is een criminele organisatie
Beeld: Pixabay

De advocaat viel hard uit over een verkeersboete die hij begin 2019 kreeg. Ook al was die betaald en kon De Jong van Lier (Damsté Advocaten-Notarissen, Enschede) betaalbewijzen laten zien, het OM bleef via het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) toch nog geld van hem vorderen. Twee keer werd de boete verhoogd en er werd beslag gelegd op zijn auto.

‘Listige slang’

Volgens dagblad Tubantia ging De Jong van Lier ‘vol in de aanval’, omdat hij deze kwestie ziet als een veelvoorkomend maatschappelijk probleem, waarbij vele burgers de dupe worden van het handelen van uitvoeringsinstanties. Tijdens de zitting zou De Jong van Lier hebben gezegd: “Het kan deze horken geen donder schelen wat hun gepruts voor de burger voor gevolgen heeft.” Het OM noemde hij een ‘listige slang’ en een ‘criminele organisatie, die er alleen op uit is op het eigen gelijk te halen’.

Onderzoek deken

Hoewel De Jong van Lier die uitspraken deed als burger kan er reden zijn voor een onderzoek, aldus de deken van het arrondissement Overijssel Carl Luttikhuis. Ook privé mogen advocaten met hun gedrag het aanzien van de advocatuur niet schaden.

Beslag leggen

De Jong van Lier is al langer in conflict met de overheid. Vorige week wilde hij, aldus Tubantia, beslag leggen op een schilderij bij de rechtbank in Almelo, wat mislukte. Daarna wilde hij beslag laten leggen op Schiphol-aandelen van de staat. Hij beweert dat hij, uit een (gewonnen) zaak van vier jaar geleden, nog 744 euro van het OM tegoed heeft. Na het tumult rond zijn uitspraken heeft hij die beslaglegging even on hold gezet.

Het CJIB heeft inmiddels toegegeven dat de verkeersboete wel is betaald maar dat de advocaat mogelijk een fout heeft gemaakt in het betalingskenmerk. Daardoor was het geld zoek.

Serieus

Op de website van Damsté Advocaten wordt De Jong van Lier de vraag voorgehouden: Wat maakt volgens jou een goede advocaat? Zijn antwoord: “Een goede advocaat begrijpt waar het alle betrokken partijen om te doen is, en hij neemt ze allemaal serieus.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven