‘Advocaten: neem je verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis!’

Delen:

Foto: Depositphotos

Advocaten moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de klimaatcrisis, bijvoorbeeld door zich klimaatbewust op te stellen in hun dagelijkse praktijk en cliënten te wijzen op risico’s bij activiteiten die een negatieve invloed hebben op het klimaat. Daartoe roept de International Bar Association de beroepsgroep op in een Climate Crisis Statement. 

De klimaatcrisis zal leiden tot een toename aan geschillen waarbij advocaten de juridische belangen vertegenwoordigen van uiteenlopende partijen, waaronder staten, maatschappelijke organisaties en individuen, zo verwacht IBA-president Horacio Bernardes Neto. Hij roept de juridische beroepsgroep op er op voorbereid te zijn om een leidende rol te vervullen bij het behouden en versterken van de rule of law “in het huidige door de klimaatcrisis getekende tijdperk”. 

Aanbevelingen

De IBA, waar bijna tweehonderd advocatenorganisaties bij zijn aangesloten, heeft in dat kader een Climate Crisis Statement opgesteld met aanbevelingen en suggesties voor de rol die advocaten kunnen en moeten vervullen in de strijd tegen de bedreigingen die de klimaatcrisis met zich meebrengt. Zo worden advocaten opgeroepen hun cliënten te adviseren over mogelijke risico’s, aansprakelijkheid en reputatieschade, die het gevolg kunnen zijn van activiteiten die een negatieve bijdrage kunnen leveren aan de klimaatcrisis. Ook roept de IBA advocaten op hun cliënten aan te moedigen transparant te zijn over de risico’s van de klimaatcrisis voor hun onderneming. 

Pro bono

Verder dringt de IBA erop aan dat advocaten hun diensten pro bono of tegen een gereduceerd tarief aanbieden aan mensen die door de klimaatcrisis getroffen zijn. Beroepsorganisaties en juristenverenigingen worden aangemoedigd om met rechtenstudenten en opleidingsinstituten in gesprek te gaan over de juridische aspecten van de klimaatcrisis en de invloed ervan op mensenrechten. 

Klimaatbewust leven

De IBA dringt er verder bij zijn leden op aan om klimaatbewust te leven, waar mogelijk hun footprint te verminderen en positieve veranderingen op de werkplek zoveel mogelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld door digitalisering, energiezuinigere kantoorvoorzieningen en een klimaatvriendelijker reis- en inkoopbeleid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven