Juridisch nieuws

Advocaten ten onrechte in rechtsgebiedenregister

Foto Pexels

Het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft een valse start gemaakt. Een onbekend aantal advocaten heeft zich laten registreren zonder daarvoor de benodigde opleidingspunten te hebben gehaald.

Verbazing

Dat bleek tijdens de vergadering van het College van Afgevaardigden (CvA) op 25 maart. In het rechtsgebiedenregister kunnen rechtszoekenden zien welke advocaten deskundig zijn op welke rechtsgebieden. De NOvA  maakte gisteren op Twitter bekend dat al 3500 advocaten zich hebben laten registreren. Die mededeling leidde tot verbazing van een aantal leden van het College van Afgevaardigden, omdat advocaten zich alleen mogen registreren als ze in het betreffende jaar tien punten hebben gehaald in het rechtsgebied in kwestie. Waarschijnlijk hebben veel geregistreerde advocaten opleidingspunten uit 2018 meegenomen, wat niet is toegestaan.

Lokale dekens

Of er sprake is van opzet of onwetendheid bleef in het midden. CvA-lid Dirk Giltay Veth (Noord-Holland) wees erop dat in de notulen van de CvA-vergadering van 13 december 2018 staat dat advocaten punten uit het vorige jaar mogen meenemen. “Kan best zijn dat ik dat heb gezegd,” antwoordde Bernard van Leest namens de Algemene Raad. “Maar belangrijk is dat de regels op de website wel goed staan vermeld.” De Leest noemde het jammer “dat een aantal advocaten zich kennelijk registreert om ervan af te zijn.” Volgens hem is het aan de lokale dekens om hierop toe te zien.

Misverstanden

Om misverstanden te voorkomen zal de Algemene Raad de regels nogmaals uitleggen aan de advocaten. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat consumenten vanaf 1 juli het rechtsgebiedenregister kunnen raadplegen. Maar door de onduidelijkheid over de juistheid van de gegevens overweegt de Algemene Raad om het register pas later open te stellen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand