‘Advocatuur weet niets van geheim protocol tussen rechtspraak en OM’

De advocatuur is nooit op de hoogte gesteld van een protocol dat de rechtspraak en het Openbaar Ministerie hanteren bij het verhoren van politie-infiltranten. Dat schrijft Crimesite, nadat strafrechtadvocaat Yehudi Moszkowicz dit onthulde.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
‘Advocatuur weet niets van geheim protocol tussen rechtspraak en OM’ - Mr. online
Foto: Pixabay

Moszkowicz ontdekte het bestaan van dit geheime protocol bij toeval. Rechercheurs infiltreerden in een chatgroep en deden zich voor als geïnteresseerden in de aankoop van vuurwapens. Moszkowicz vroeg een getuigenverhoor aan van de mensen van het Team Werken Onder Dekmantel (WOD), om zo te kunnen toetsen of bij de pseudokoop geen uitlokking had plaatsgevonden. De advocaat ontdekte (tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris in Arnhem) dat één bepaalde medewerker van de politie altijd aanwezig is wanneer een WOD’er wordt gehoord als getuige. Deze juridische expert moet tijdens het verhoor zorgen voor de afscherming van de identiteit en van de operatie.

Vooraf overleg

Moszkowicz kreeg de indruk dat bij het verhoor deze expert de leiding nam, en niet de rechter-commissaris. De politiefunctionaris bleek ook vooraf met de rechter-commissaris te overleggen en vooraf bijzondere toegang tot het verhoor te hebben gekregen. De rechter-commissaris kende de expert al, uit een cursus die ze samen hadden gevolgd. De r-c liet toen weten dat er een landelijk ‘protocol’ bestaat voor verhoren van WOD’ers.

Geheim

Het protocol is bedoeld voor het verhoren van getuigen uit het Team Werken onder Dekmantel van de landelijke eenheid van de politie. Deze politiemensen houden zich bezig met infiltratie, pseudokoop, heimelijk inwinnen van informatie, of met de begeleiding van burgers die hiermee bezig zijn. Als deze agenten in een strafzaak moeten worden gehoord, dan gebeurt dat in de regel bij een rechter-commissaris, en onder strikte voorwaarden. De identiteit van deze agenten moet geheim blijven en ook over de werkwijze van het WOD-team mag niets uitlekken.

Niet openbaar

De Raad voor de rechtspraak heeft het bestaan van dit geheime protocol toegegeven. Omdat het is bedoeld voor afscherming is het niet openbaar. Rechters en Openbaar Ministerie hebben dit zo samen afgestemd, aldus Crimesite. Het protocol is goedgekeurd door de landelijke expertgroep rechters- en raadsheren-commissarissen (LERC). Het houdt onder andere in dat de expert van de politie altijd voorafgaand aan het verhoor overleg heeft met de rechter-commissaris. Ook is in dat protocol bepaald dat deze jurist bij het verhoor aanwezig is om de officier van justitie te adviseren, zodat die eventueel kan vragen om bepaalde vragen te beletten. De Nederlandse advocatuur is daarvan niet op de hoogte gesteld.

Gemuilkorfd en geblinddoekt

De Raad voor de rechtspraak beschouwt het protocol als een ‘praktische regeling’ en stelt tegenover Crimesite dat de rechter inhoudelijk de baas blijft. Volgens Moszkowicz wordt het principe ‘equality of arms’ zo met de voeten getreden. “De rechter kan met dit protocol het beantwoorden van vragen beletten zonder dat de advocaat weet waarom een vraag is belet. Je wordt dan als advocaat niet alleen gemuilkorfd maar je moet ook nog geblinddoekt vechten.”

Yehudi Moszkowicz wil dat het protocol openbaar wordt gemaakt maar de Raad gaat dat niet doen, aldus Crimesite.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top