Affaire verkeerd beëdigde raadsheren: mogelijk cassatie in het belang der wet

Volgens advocaat Gerald Roethof moet de strafzaak tegen zijn cliënt Jos B. opnieuw worden behandeld, nu de rechters niet correct zijn beëdigd. Dat zei hij donderdagavond in het tv-programma Op1.

Delen:

Affaire verkeerd beëdigde raadsheren: mogelijk cassatie in het belang der wet - Mr. online
Foto: Depositphotos

Afgelopen januari oordeelde het gerechtshof Den Bosch dat B. de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 heeft gedood, misbruikt en ontvoerd. De feiten zijn door B. altijd ontkend. Hij besloot in cassatie te gaan tegen zijn veroordeling tot zestien jaar cel. Roethof zegt op basis van ‘een bron’ te weten dat raadsheren die betrokken waren bij de veroordeling van B. niet op de juiste manier zijn beëdigd. Hij vindt dat de zaak opnieuw gedaan moet worden en dat ‘door bevoegde rechters een oordeel moet worden geveld’.

1.100 zaken

De dertig raadsheren die verkeerd zijn beëdigd, zouden betrokken zijn geweest bij 1.100 straf- en belastingzaken. Die moeten mogelijk opnieuw worden bekeken. Het is de bedoeling dat eind volgende week alle partijen een brief hebben ontvangen over de situatie en welke mogelijke gevolgen dat kan hebben. Donderdag liet de Hoge Raad al weten halverwege september meer te kunnen zeggen over wat er nu moet gebeuren.

Kleine vormfout

Royce de Vries, woordvoerder van de familie Verstappen en zoon van de vermoorde Peter R., heeft al laten weten niet te verwachten dat de ‘hele kleine vormfout’ veel gevolgen heeft in de zaak tegen Jos B. “Hij is niet in zijn verdediging geschaad.”

Cassatie in het belang der wet

De procureur-generaal bij de Hoge Raad, Edwin Bleichrodt, is voornemens in een of meer onherroepelijk geworden zaken een vordering cassatie in het belang der wet in te stellen. De vordering is met name bedoeld om op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de mogelijke gevolgen van het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging voor de nog lopende zaken. De vordering van de PG wordt medio september van dit jaar verwacht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven