Afgewezen vergunningen: een onzekere festivaltoekomst?

Delen:

beeld: Depositphotos

Op 11 april kregen mensen met een kaartje voor festival ‘Het Amsterdams Verbond’ een ongebruikelijk mailtje binnen. Het festival, dat drie weken later op Bevrijdingsdag zou plaatsvinden, dreigde niet door te gaan. Op 19 april volgt er een soortgelijk bericht, dit keer van het jaarlijkse festival ‘Vunzige Deuntjes’. Ook hier zijn er plotseling problemen met de benodigde vergunningen. Wat is hier aan de hand?

Door Het Amsterdams Verbond werd aangekondigd dat Stadsdeel Nieuw-West weigert om een vergunning te verlenen voor het festival dat plaats zou vinden in de Tuinen van West. De gemeente was van mening dat het programma niet voldoende zou passen bij de locatie. Dat is best gek als je je bedenkt dat het festival hier al vier keer op rij gehouden werd, waarbij inhoudelijk niks fundamenteels is veranderd. De organisatie van het festival, 4PM Entertainment, kon zich hier (terecht) niet bij neerleggen. Los van alle voorbereidingshandelingen, zou de organisatie ook de 15.000 kaartjes van het uitverkochte feest moeten terugbetalen.

#VERBONDMOETDOORGAAN

Via diverse socialmediakanalen werd opgeroepen om een petitie te tekenen, en met succes: #VERBONDMOETDOORGAAN zorgde voor massale steun en de petitie werd meer dan 30.000 keer getekend. Naast deze petitie werd ook een kort geding bij de Rechtbank Amsterdam aanhangig gemaakt. De uitspraak van dit kort geding is helaas (nog) niet te vinden op Rechtspraak.nl, dus naar de inhoud daarvan valt alleen maar te gissen. De uitkomst is gelukkig wel bekend: het Verbond gaat door! Dat is voor velen, inclusief mijzelf, een fijn vooruitzicht voor komend herdenkings- en bevrijdingsweekend.

Maar met de oplossing van het ene probleem, duikt het volgende probleem alweer op. Zoals hierboven vermeld, kampt nu de organisatie van Vunzige Deuntjes met hetzelfde probleem. De gemeente Amstelveen weigert een vergunning te verlenen, met opnieuw vage inhoudelijke redenen, namelijk dat de inhoud van het festival ‘niet divers genoeg is’. Ook hier worden de beweegredenen van de gemeente discutabel gevonden.

 Dekmantel voor écht probleem

Ik denk persoonlijk dat de inhoudelijke afwijzingsgronden een dekmantel zijn voor het échte probleem. Nederland is een land met jaarlijks gigantisch veel festivals, met name in- en rondom Amsterdam. Dit brengt heel veel moois met zich mee, maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde. Denk aan de enorme rommel na afloop, de overlast en – vooral – de onmiskenbare normalisatie van drugsgebruik. Stadsdeel Nieuw-West en gemeente Amstelveen hebben aangegeven dat de voornoemde festivals niet ‘voldoende divers’ of ‘niet passend bij de locatie’ zijn, maar misschien bedoelen ze eigenlijk dat zij geen plaats willen bieden aan eentonige dancefestivals met overmatig drugsgebruik. Zelf ben ik toevallig groot fan van de twee behandelde festivals, omdat zij écht niet in het rijtje van ‘eentonig dancefestival met overmatig drugsgebruik’ passen. Het zijn feesten die diverse groepen mensen bijeen brengen en ruimte bieden voor verschillende culturen, normen en waarden.

Ik ben erg benieuwd hoe veel petities we nog met zijn allen moeten gaan tekenen voor er een duidelijk beleid voor de toekenning van festivalvergunningen zal ontstaan. Wel is duidelijk dat er op dit moment een ontwikkeling, of misschien zelfs conflict, gaande is tussen organisatoren met hun feestende achterban en de gemeenten die de orde moeten bewaken. De toekomst zal uitwijzen of hiervoor een helder beleid zal ontstaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven