Al op 1 maart recht op advocaat bij verhoor

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Beeld bij Recht op advocaatVerdachten die door de politie zijn opgepakt en worden verhoord, hebben al vanaf 1 maart komend jaar recht op bijstand van een advocaat. Dat heeft De Hoge Raad geoordeeld op 22 december. De Hoge Raad had al eerder bepaald dat die bijstand er moet komen, maar had de wetgever daarvoor tot eind november de tijd gegeven.

Met de uitspraak van 22 december wordt dit gebod nu aangescherpt. Zo voorkomt de Hoge Raad dat prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie moeten worden gesteld over de vraag of grondrechten worden geschonden als er verdachten geen advocaat krijgen bij het politieverhoor. De kans is groot, volgens de Hoge Raad, dat deze prejudiciële vragen de afdoening van strafzaken ‘langdurig en onaanvaardbaar’ zouden vertragen.

De Hoge Raad gaat ervan uit dat de wetgever al voorbereidingen heeft getroffen om bijstand van een advocaat tijdens politieverhoren mogelijk te maken en dat 1 maart daarom haalbaar is.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top