Amsterdam gooit erfpachtmarkt open voor notarissen

Na overleg met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft de gemeente Amsterdam meer notarissen de mogelijkheid om Amsterdamse erfpachtakten te passeren. Daarmee neemt de gemeente Amsterdam mogelijke concurrentieproblemen weg.

Delen:

Amsterdam gooit erfpachtmarkt open voor notarissen

De ACM juicht de stap van de gemeente Amsterdam toe. “Wij zijn tevreden dat de gemeente Amsterdam heeft toegezegd dat ook andere notarissen straks deze akten kunnen passeren,” zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM. “Hierdoor krijgen Amsterdammers een grotere keuze. Dit geeft andere notarissen ook een kans om dit werk te doen en vergroot de concurrentie onder notarissen.”

De gemeente Amsterdam had voor het passeren van erfpachtakten voor de overstap van voortdurende naar eeuwigdurende erfpacht en voor de afkoop van erfpacht alleen notarissen uit Amsterdam en omgeving aangewezen. Andere notarissen mochten dat niet doen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeerde dat deze beperking in strijd zou kunnen zijn met de mededingingsregels.

Overstapportaal

De gemeente denkt ook dat de mededinging is gebaat bij de nieuwe regel. “Doordat notarissen buiten de ring ook kunnen worden opgenomen in het Overstapportaal wordt de keuze voor de erfpachter bij het selecteren van een notaris voor de overstapakte uitgebreid,” licht een woordvoerster van de gemeente toe. “Door de uitbreiding is er meer keuze voor de erfpachter en meer concurrentie onder de notarissen.”

Modelcontracten

Uit gesprekken met ACM bleek dat de gemeente met het aanwijzen van notarissen de kwaliteit, kennis en ervaring met het Amsterdamse erfpachtrecht in de erfpachtakten wil waarborgen. Maar nadat de ACM wees op het gebruik van modelcontracten en op de voorschriften van de beroepsvereniging van notarissen die de kwaliteit borgen, zegde de gemeente Amsterdam toe dat ook andere notarissen erfpachtakten mogen passeren als deze notarissen daar om vragen en aan de criteria van de gemeente Amsterdam voldoen. De woordvoerster van de gemeente: “Notarissen buiten de Amsterdamse Ring van Notarissen, die overstapakten willen laten passeren, kunnen dit aangeven bij gemeente. Wanneer zij voldoen aan de criteria voor kennis en ervaring van het Amsterdamse erfpachtrecht, kunnen zij worden opgenomen in het Overstapportaal.” Erfpachters kunnen via het Overstapportaal hun keuze maken bij welke notaris zij de overstapakte laten passeren.”

Het gesprek tussen de gemeente Amsterdam en de ACM vond plaats na klachten van erfpachters en ook van notarissen buiten de Amsterdamse Ring van Notarissen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven