Amsterdam Law Hub bestaat vijf jaar: ‘broedplaats voor juridische innovatie’

Het is deze maand vijf jaar geleden dat de Amsterdam Law Hub van start ging. Het eerste lustrum wordt gevierd op donderdag 29 februari. Klimaatrechtvaardigheid staat daarbij centraal.

Delen:

Amsterdam Law Hub bestaat vijf jaar: ‘broedplaats voor juridische innovatie’ - Mr. online
Vanuatu dreigt onder de zeespiegel te verdwijnen. Wat kunnen juristen betekenen? (foto: Depositphotos)

De Amsterdam Law Hub, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de afgelopen jaar aardig wat initiatieven opgeleverd, zoals de Vrouwenrechtswinkel, het mastervak Justice Entrepreneurship en een incubatorprogramma voor start-ups. De Law Hub noemt zich een ‘broedplaats voor juridische innovatie en dienstverlening’, waarbinnen maatschappelijke partners, studenten, onderzoekers en ondernemers worden samengebracht ‘met als inzet een rechtvaardiger samenleving’. Tijdens het jubileum wordt een interactieve workshop georganiseerd, in samenwerking met het Klimaatmuseum, een pop-up museum over de klimaatcrisis.

Zeespiegelstijging

In deze workshop wordt ingezoomd op de Vanuatu-zaak, een eilandstaat die door de zeespiegelstijging onder water dreigt te verdwijnen. In de zaak draait het om de plichten die landen onder internationaal recht hebben op het gebied van klimaat. Aanwezigen gaan – in groepjes met elkaar en ondersteund door kunstenaars en curatoren van het Klimaatmuseum – creatieve oplossingen bedenken om het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten. De groepjes pitchen hun ideeën aan een jury en het winnende idee wordt gerealiseerd als kunstwerk. Dit zal vanaf 16 mei te zien zijn in het Klimaatmuseum.

Demonstratierechten

Eerder al werd het initiatie empowearing gelanceerd: het bedrukken van T-shirts met daarop de rechten van burgers die demonstreren. Daarop staat bijvoorbeeld dat opgepakte demonstranten recht op een advocaat hebben en hoelang de voorlopige hechtenis mag duren. Die rechten heb je dan altijd ‘bij de hand’, je hoeft ze niet op te zoeken in je telefoon (die mogelijk al in beslag is genomen). In het verlengde daarvan ligt Let us speak: trainingen en informatie over demonstratierechten en hoe met gelijkgestemden in contact kan worden gekomen.

Wooncrisis

Daarnaast is met twee programma’s gewerkt om de wooncrisis aan te pakken: het goedkoper maken van het vinden van een huurwoning en het eenvoudig uploaden van huurovereenkomsten. En weer twee initiatieven maken reizen naar het buitenland prettiger: de ene geeft rechten van LGBT+’ers weer op een ‘queer reis-app’, de andere geeft informatie over oplichtingspraktijken over de grens. Tot slot biedt adviesplatform Raising Rights gratis juridisch advies aan alleenstaande verzorgers en kinderen over een echtscheiding, en ondersteunt Ukraine Legal Network slachtoffers van internationale misdaden.

Meer informatie over de Amsterdam Law Hub: klik hier.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven