Amsterdamse strafrechter beschuldigt Rotterdamse collega van ijdeltuiterij

De Amsterdamse strafrechter Jeroen Thomas ergerde zich blijkbaar dusdanig aan zijn Rotterdamse ambtsgenoot Jacco Janssen dat hij zijn ongenoegen uitte in een snoeiharde column in het personeelsblad van zijn rechtbank. “Volstrekt acollegiaal”, vindt een twitteraar.

Delen:

Depositphotos_22570387_S ijdeltuit verkleind
beeld: Depositphotos

Rechters zijn net mensen: ook zij ergeren zich wel eens aan collega’s. Je kunt er de betreffende collega op aanspreken, je kunt je ontstemming in kleine kring bij de koffieautomaat ventileren, maar je kunt het ook van je afschrijven. Dat laatste deed rechter Jeroen Thomas.
Hij noemt de collega die hij in zijn column ‘Het hok van Bokito staat leeg’ van overmatige ijdelheid beticht niet bij naam. Thomas probeert zich zelfs nog in te dekken door te schrijven: “Speciaal voor die ene collega: je denkt dat dit stukje over jou gaat hè? Haha. Mocht je willen. Maar ik zou Blijdorp even mijden als ik jou was.” Ondanks deze disclaimer is voor iedereen die een beetje de strafrechtspraak volgt duidelijk dat Thomas Jacco Janssen, de bekendste strafrechter van dit moment, op de korrel neemt.

Zelfverheerlijking

Onder het mom van “collegiale bezorgdheid” komt Thomas met een bespiegeling over het fenomeen vanitas. Rechters moeten zich realiseren dat ze een publiek ambt bekleden, dat niet dient ter zelfverheerlijking. Bescheidenheid siert de toga, schrijft hij. Maar ijdelheid ligt altijd op de loer: “Stel je mag in jouw rechtbank werkelijk élke aandacht trekkende zaak voorzitten. Dan kan het je zomaar naar de bol stijgen. Misschien ben jij wel de redder van de benarde rechtsstaat!”
Media remmen de betreffende collega volgens Thomas ook al niet af: hij gaat gretig op alle uitnodigingen in, van ‘juridische roddelblaadjes’ (zou de columnist hier soms doelen op Mr., dat voor het februarinummer Janssen interviewde?) tot landelijke kranten. Om zich vervolgens af te vragen of Janssens gedrag niet meer de rechter zelf dan het recht dichter bij de mensen brengt.

Boven het maaiveld

Waarschijnlijk verwachtte Thomas dat het personeelsblad intern zou blijven. Maar de column kwam terecht bij NRC-journalist Marcel Haenen, die hem op Twitter zette. De reacties zijn niet mals. Verschillende advocaten nemen het op voor Janssen. Zo twittert strafpleiter Bart Swier  (VVS Advocaten): “Eindelijk een rechter die de praktijk goed uitlegt maar het hoofd boven het maaiveld uitsteekt: bam, hoofd eraf want ‘vanitas’. Idiote column.” Zijn collega Yehudi Moszkowicz (Moszkowicz Advocaten Utrecht) schrijft over Thomas: “Als de man zijn (kinderlijke) emoties over zijn (kundige) collega niet kan beheersen, dan houd ik mijn hart vast voor de rechtzoekenden die hij voor zich krijgt als rechter. Ongeschikt voor het ambt lijkt me.”
Oud-advocaat René Polanus houdt het kort: “Ongepast commentaar van Thomas; volstrekt acollegiaal.”

Adhominemmen

Advocaat Lucien Nix (Dworkin Law) vat de kwestie aldus samen: “Er is dus een rechter in Rotterdam die zijn sectorvoorzitter (en diens/dier gevolg) zo gek krijgt dat hij elke aandachttrekkende strafzaak mag voorzitten. En een rechter uit Amsterdam gooit dit alles op ‘s mans ijdelheid en denkt goede sier te maken door een potje te adhominemmen.”

Conservatief

Niet iedereen is verbaasd over de rechterlijke column. Advocaat Jan Vlug (Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters) schrijft dat hij eerder al heeft voorspeld dat Janssens kop er van collega-rechters vroeg of laat af zou moeten. “Heel veel van hen houden namelijk niet van innovatie, verbetering en progressiviteit. Grijze conservatieve muizen… Go Jacco!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven