Het wetsvoorstel bevat driehonderd pagina’s aan uitleg. Hierin worden onder andere protestsituaties opgenoemd die het voor de Britse politie mogelijk maken om in te grijpen. Situaties die volgens veel advocaten en wetgevers niet zodanig gevaarlijk zijn, dat er een inbreuk gemaakt mag worden op het recht om te protesteren.
Eenmansprotest
De wet werd eerder al een keer afgekeurd, maar staat opnieuw ter behandeling. De toenemende macht van de politie in onschuldige situaties is voor velen een doorn in het oog. Zo kunnen protesten die vredig gevoerd worden, alsnog stilgelegd worden op grond van de nieuwe wet. Een voorbeeld hiervan is het veroorzaken van geluidsoverlast. Ook als slechts één persoon staat te protesteren, is het voor de politie mogelijk om een eind aan het ‘protest’ te maken. Een onbegrijpelijke redenering voor het Britse volk, waar ik me in kan vinden. Is het niet juist de bedoeling dat een protest iets aanwakkert bij de rest van de samenleving? Of mogen we alleen in stilte protesteren?
Er heerst naar mijn mening een terechte angst in het Verenigd Koninkrijk dat hun vrijheden op grond van deze wet aanzienlijk ingeperkt zullen worden. Vaak wordt onderschat hoe belangrijk het recht om te protesteren is. Menig burger zal er in zijn leven geen gebruik van maken, maar het is wel van belang dat de mogelijkheid bestaat. Hiermee laat men immers zien wat er speelt onder het volk, welke pijnpunten er zijn en dat er actie ondernomen moet worden.
Tevens wordt er in het wetsvoorstel specifiek aandacht besteed aan het beschadigen van monumenten. Een fenomeen dat in recentere protesten vaker is voorgekomen. Een pleger van dit feit kan een maximum gevangenisstraf van tien jaar riskeren.
Sarah Everard
Het wetsvoorstel ligt nog zwaarder onder vuur na de verdwijning van Sarah Everard. Het lichaam van de 33-jarige vrouw werd begin maart gevonden, nadat zij het slachtoffer was geworden van moord. Het nieuwsbericht ging de hele wereld over en toonde nogmaals aan hoe onveilig vrouwen zich vaak voelen. Als reactie op de moord kwamen burgers samen om Everard te herdenken. Na een argument met de Britse politie dreef zij de menigte uiteen en werden verschillende burgers gearresteerd. De vreedzame bijeenkomst eindigde in chaos en zette veel Britten aan het denken: maakt de politie zich niet druk om de verkeerde zaken?