Apple vs Epic Games: onenigheid over geld

Delen:

beeld: Depositphotos

Midden augustus heeft Apple de game Fortnite verwijderd uit de App Store. Hiermee is een juridische strijd begonnen tussen twee giganten uit Amerika. Deze zaal zal alleen maar verliezers kennen.

Fortnite is een razend populair spel dat is ontwikkeld door Epic Games. Dit spel is op meerdere platformen te spelen, waaronder op de apparaten van Apple. Apple vraagt in zijn App Store 30% commissie voor elke transactie die er plaats vindt. Om dit te omzeilen heeft Epic Games in de game Fortnite een eigen transactiesysteem ontwikkeld waardoor de betalingen niet meer langs Apple gaan. Dit is in strijd met de voorwaarde van de App Store, Apple heeft daarom Fortnite verwijderd uit de App Store. Na de verwijdering van het spel heeft Epic Games een procedure gestart bij de rechter. Tevergeefs, de rechter heeft namelijk geoordeeld dat Apple niet verplicht is om het spel weer in de App Store te plaatsen. Als gevolg hiervan heeft Apple een aanklacht ingediend tegen Epic Games wegens contractbreuk door de regels van de App Store te schenden. De juridische procedure loopt nu en kan enorme gevolgen hebben. Deze zaak speelt zich namelijk af in Amerika, daar werken ze met een precedentenstelsel. Dit heeft tot gevolg dat bij toekomstige geschillen deze uitspraak van belang kan zijn.

Alleen maar verliezers

Deze zaak kent alleen maar verliezers. Volgens Apple heeft Epic Games meer dan 600 miljoen dollar verdiend aan Fortnite. Door de verwijdering wordt dus veel omzet misgelopen. Maar ook Apple heeft door zijn 30%-commissieregel 180 miljoen dollar verdiend, dit door alleen een platform aan te bieden met wat reclame. Ook Apple loopt dus veel inkomsten mis. En daarnaast misschien nog wel de grootste verliezer is de consument. Spelers kunnen het spel niet meer downloaden en diegene die het spel al hadden gedownload kunnen geen updates meer ontvangen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven