‘Assistent-officier dupe van trage besluitvorming’

Delen:

3 maart assistent-officieren
Foto: Jana Schneider/Pixabay

De besluitvorming rondom de positie van de assistent-officieren dreigt vast te lopen. Na een kritische brief van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak blijkt er onvoldoende draagvlak op de werkvloer voor de koers van het College van Procureurs-Generaal. Er wordt al langer gesteggeld over het salaris van de assistent-officier.

Ruim een jaar geleden dringt de NVvR – de vereniging van 2400 rechters en 800 officieren van justitie – er op aan om de functie van assistent-officier ‘juist’ te belonen (lees: een schaal hoger). Vervolgens start het OM een onderzoek naar de ontwikkeling van de functie van assistent-officier, en wordt een enquête uitgezet onder de ruim tweehonderd assistent-officieren.

Aan het lijntje

Weer een half jaar later zit er nog weinig schot in dit dossier. Tijdens bezoeken (september 2019) van de NVvR aan twee parketten blijkt dat de assistent-officieren nog steeds in onzekerheid zitten over de invulling van hun werk. Is het een eindfunctie (schaal 10) voor een beslismedewerker? Of is het de start van een carrière binnen het OM, dus een baan met doorgroeimogelijkheden? De assistent-officieren voelen zich ‘gemangeld’ en willen erkenning van het College. ‘Aan het lijntje gehouden’, is de algehele perceptie, wat er in een van de bezochte parketten ertoe heeft geleid dat zes van de achttien assistenten al zijn vertrokken.

Boosheid

Een week na de bezoeken dringt de NVvR in een overleg met het College opnieuw aan op snelle helderheid voor de assistent-officieren. Niet alleen zij vinden dit belangrijk, ook officieren van justitie, rechters en raadsheren hebben in de Ledenraad aangegeven dat een snel besluit dat recht doet aan de praktijk van de assistent-officier de hoogste prioriteit moet hebben. Daarnaast signaleert de NVvR dat er bij de achterban van assistent-officieren veel boosheid en zelfs actiebereid bestaat.

Op 15 oktober 2019 neemt het College een besluit. Er komen twee functievarianten: de basisfunctie van assistent-officier (schaal 10) en de senior assistent-officier (schaal 11). Het is voor de NVvR onvoldoende: een eerlijke beloning voor assistent-officieren is nog niet gerealiseerd. “Gelet op de werklast én de (zelfstandige) verantwoordelijkheden van de assistent-officieren betekent dat simpelweg een hoger salaris”, schrijft de NVvR in een brief aan OM-topman Gerrit van der Burg.

Onduidelijkheden

“Wie spreekt met de assistent-officieren begrijpt onmiddellijk dat het voorgenomen besluit niet uitvoerbaar is en veel onduidelijkheden bevat. Er zijn risico’s dat de werkorganisatie vastloopt als deze collega’s zich aan dat besluit gaan houden,” concludeert NVvR-bestuurslid Ard Schoep, zelf officier van justitie. “Het College heeft ons op dat punt nog niet kunnen geruststellen. De assistent-officieren dreigen hiervan nu de dupe te worden.”

Tijdelijke toeslag

De NVvR heeft het College voorgesteld een (tijdelijke) toeslag toe te kennen. Dit kan eenvoudig, aldus de NVvR zonder dat daar aanpassingen in het functiegebouw voor nodig zijn, en het kan op basis van bestaande wetgeving. Het gesprek over de functie, positie en waardering van de assistent-officier kan ondertussen worden voortgezet. Schoep: “Natuurlijk willen we het liever in één keer goed hebben, in één besluit zowel het salaris als de inbedding in het functiehuis regelen. Dat is altijd onze insteek geweest. Maar als dat niet lukt, zijn er op korte termijn maatregelen nodig. De NVvR wil voorkomen dat deze belangrijke groep collega’s opnieuw nul op rekest krijgen.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven