‘Baksteen’ van criminoloog Franke staat opnieuw in de belangstelling

Het boek dat bekend is geworden – met name onder rechtenstudenten – als ‘de baksteen’, staat dertig jaar na publicatie opnieuw in de belangstelling. Het proefschrift van Herman Franke, ‘Twee eeuwen gevangen’, vormt de rode daad in de nieuwste Justitiële verkenningen, een uitgave van het WODC.

Delen:

‘Baksteen’ van criminoloog Franke staat opnieuw in de belangstelling - Mr. online
Foto: Depositphotos

Herman Franke (1948-2010) studeerde sociologie maar zou vooral bekendheid krijgen als criminoloog en (later) romanschrijver. Zijn bekendste wetenschappelijke werk is Twee eeuwen gevangen. Misdaad en straf in Nederland, een van de dikste dissertaties ooit – studenten noemden het niet voor niets ‘de baksteen’. In 2020 verscheen een heruitgave van dit boek. In het boek schetst Franke een beeld van de praktijk van het straffen gedurende twee eeuwen, de veranderingen die daarin optraden, en de politieke en maatschappelijke discussies die erover werden gevoerd. In zijn proefschrift zet Franke zich af tegen onder andere de disciplineringsthese van de Franse filosoof Michel Foucault en zoekt aansluiting bij de civilisatietheorie van Norbert Elias.

Waan van de dag

Dertig jaar na zijn promotie reflecteren in Justitiële Verkenningen acht gevangenisdeskundigen op het hedendaagse gevangeniswezen vanuit de optiek van het boek. Zij bieden handvatten om in publieke en wetenschappelijke discussies over straf en detentie boven de waan van de dag uit te stijgen, en nieuwe ontwikkelingen te relateren aan de theoretische concepten die Franke introduceerde, zoals zelfdwang en emancipatie van gevangenen.

Lees hier Justitiële Verkenningen 2/2021.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven