Bedrijf gered dankzij eerste WHOA-procedure

Het eerste akkoord onder het regiem van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) is een feit. Daardoor kon het faillissement van een bedrijf in de evenementenbranche worden afgewend.

Delen:

Bedrijf gered dankzij eerste WHOA-procedure
Foto: Depositphotos

Advocaten Christiaan Mensink en Martijn Dellebeke (GMW Advocaten in Den Haag) begeleidden de WHOA-procedure van het bedrijf bij de rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem. Mensink zegt dat het voor het succes van de WHOA van belang is dat de eerste zaak gelukt is. “Dan is het aantrekkelijk voor andere partijen om die procedure ook te doorlopen.”

Christiaan Mensink (GMW Advocaten)
Christiaan Mensink (GMW Advocaten)

Ook is het volgens Mensink relevant dat het hier om een mkb-bedrijf gaat dat door een middelgroot advocatenkantoor is vertegenwoordigd. Hij memoreert dat onder meer in het FD de indruk is gewekt dat vooral grote bedrijven en Zuidas-kantoren van de WHOA gebruik zouden maken. “Het is goed dat bedrijven en advocaten zien dat de WHOA ook geschikt is voor mkb-bedrijven.” Het vonnis, vervolgt Mensink, geeft daarbij goede handvatten. “De rechtbank doorloopt de regels voor het goedkeuren van het akkoord stap voor stap. Het is een goed leesbare uitspraak die laat zien wat je moet doen om een akkoord te laten slagen.”

Drie groepen

Zonder het akkoord was het bedrijf ten onder gegaan, verzekert Martijn Dellebeke. “Er waren drie groepen schuldeisers, en alle drie vonden ze een akkoord uiteindelijk een goed idee. In totaal was 95 procent voor. Je zou denken dat het dan makkelijk is om de bekrachtiging van een akkoord te bereiken, maar ik heb toch meer dan twee ordners aan documenten moeten inleveren bij de rechtbank. Door het procesreglement van de rechtbank moet je heel veel documenten inleveren.”

Martijn Dellebeke (GMW Advocaten)

De Belastingdienst krijgt 21 procent uitbetaald, de concurrente crediteuren 16 procent. Om de schuldeisers achter het akkoord te krijgen, moesten Mensink en Dellebeke veel bellen en e-mailen. Belangrijk is volgens hen om transparant te zijn over informatie die voor schuldeisers van belang kan zijn, bijvoorbeeld over de waarde van de activa, de nieuwe financiering en de toekomstplannen. “Die gegevens hebben we allemaal beschikbaar gesteld op een beveiligde pagina op onze website,” licht Mensink toe. “Ook de klant zelf heeft heel veel werk gedaan om het akkoord voor te bereiden en uitleg te geven aan de schuldeisers.” Het belangrijkste argument om de schuldeisers over de streep te trekken was dat het akkoord ook voor hen de beste optie was. Ze springen er zelf financieel beter uit dan bij een faillissement, en het bedrijf van de debiteur blijft overeind. Mensink: “Een win-win situatie, precies waarvoor de WHOA bedoeld is.”

Levensvatbaar

De WHOA, een onderdeel van de Faillissementswet, geldt sinds 1 januari 2021. De wet moet voorkomen dat een bedrijf failliet wordt verklaard terwijl het nog wel (deels) levensvatbaar is. Ondernemingen, hun schuldeisers en aandeelhouders kunnen bij een dreigend faillissement een bindend onderhands akkoord sluiten waarbij de schulden komen te vervallen na betaling van een deel daarvan. Als de rechtbank het akkoord goedkeurt, geldt het voor alle schuldeisers, ook voor hen die oorspronkelijk niet hebben ingestemd. De rechtbank keurt het akkoord alleen goed als het voldoet aan de voorwaarden die de WHOA stelt.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven