Bedrijfsjuristen: meer innovatie bij advocaten, anders gaan we er weg

De coronapandemie heeft gezorgd voor een versnelling in de manier waarop juridische professionals zich voorbereiden op de toekomst. Bedrijfsjuristen stellen steeds hogere eisen aan het innovatieve vermogen van advocatenkantoren, die dat vaak niet weten waar te maken.

Delen:

Bedrijfsjuristen: meer innovatie bij advocaten anders gaan we er weg - Mr. online
Foto: Pixabay

Dat blijkt uit het rapport 2021 Wolters Kluwer Future Ready Lawyer Survey: Moving Beyond the Pandemic, dat inzichten bevat van 700 juridische professionals in negen Europese landen en de VS. De survey onderzoekt gebeurtenissen en trends die de toekomst van juridische professionals beïnvloeden. Deze survey onder advocatenkantoren en bedrijfsjuridische afdelingen werd twee keer afgenomen: januari 2020, net voor de coronacrisis, en in maart 2021, een jaar na het begin van de crisis.

Inzet van technologie

Uit de survey blijkt dat de transformatiedynamiek bij juridische professionals is versneld door de pandemie. De inzet van technologie om activiteiten verder te kunnen zetten, werd belangrijker naarmate steeds meer juristen tijdens de pandemie thuis gingen werken, waar ze op afstand contact hielden met cliënten, leveranciers, collega’s en rechtbanken. Het onderzoek bevestigt dat professionals digitale transformatie en technologie zien als een belangrijke motor voor verbeterde prestaties, efficiëntie en productiviteit voor de toekomst, en dat het gebruik van en investeringen in technologische oplossingen verder zullen toenemen.

Bedrijfsjuristen

Bedrijfsjuridische afdelingen zetten technologie in om het werk te automatiseren en de productiviteit te verbeteren om zo ook tegenwicht te bieden aan hun hoge werkdruk en budgetbeperkingen. In toenemende mate proberen ze ook de kosten te beheersen door naar alternatieve oplossingen te kijken buiten hun advocatenkantoor: de pandemie heeft mogelijk het juridische speelveld verder geopend. Bedrijfsafdelingen verwachten – en eisen zelfs – dat hun advocatenkantoor gebruikmaakt van technologie.

Advocaten

Advocatenkantoren, onder druk gezet om te blijven presteren tijdens de crisis en te voldoen aan de veranderende verwachtingen van de cliënt, beseffen het toenemende belang van technologie om de dienstverlening aan cliënten én hun eigen activiteiten, productiviteit en efficiëntie te verbeteren. Zij richten zich ook steeds meer op specialisatie en meer samenwerking en transparantie met cliënten, omdat ze relaties willen versterken en waarde willen leveren. Maar zijn ze klaar voor de toekomst? Een derde van de advocaten vindt dat hun organisatie zeer goed is voorbereid om in te spelen op de belangrijkste trends die volgens hen de komende drie jaar een impact zullen hebben. De twee belangrijke trends die volgens de juridische professionals de grootste impact op hun organisaties zullen hebben in de komende drie jaar, zijn: het toenemende belang van juridische technologie (vindt 77%) en het inspelen op de toegenomen hoeveelheid en complexiteit van informatie (vindt ook 77%).

Bedrijfsjuristen: advocaten blijven achter

Volgens de survey bleven het aanbod aan prestaties en de geleverde diensten van advocatenkantoren ook in 2021 achter op de verwachtingen van de bedrijfsjuridische afdelingen. Minder dan een derde van de advocatenkantoren voldeed helemaal aan vijf kenmerken die bedrijfsjuristen belangrijk vinden: vertrouwen dat het kantoor aan onze behoeften kan voldoen; gespecialiseerd in de soorten diensten die we nodig hebben; gebruikt technologie om de best mogelijke service te leveren; geeft blijk van efficiëntie en productiviteit; en voorziet medewerkers van de juiste instrumenten om ons werk uit te voeren. En dan blijkt dat 51% van de bedrijfsjuristen enigszins tevreden is over hun relatie met hun advocatenkantoor en slechts 30% is zeer tevreden. Een kwart van de bedrijfsjuristen zegt dat ze zeer waarschijnlijk van kantoor zullen veranderen, bij een eerdere survey (2020) was dan nog slechts 13%. Bedrijfsjuridische diensten hechten steeds meer belang aan het gebruik van technologie door advocatenkantoren. Dat is in 2021 verder toegenomen. Binnen drie jaar verwacht 91% van de juridische afdelingen potentiële kantoren te vragen naar hun technologiegebruik. Dit is een stijging van 10 punten ten opzichte van 2020. 82% van de bedrijfsjuridische afdelingen vindt het belangrijk dat de advocatenkantoren waarmee ze werken, in sterke mate inzetten op technologie. Vanwege de budgettaire druk verwacht 78% van de juridische afdelingen vaker gebruik te maken van alternatieve vergoedingsregelingen. Bijna twee derde (63%) van de advocatenkantoren denkt meer te gaan investeren in technologie (was 60% in 2020).

De 2021 Wolters Kluwer Future Ready Lawyer Survey kan hier worden gedownload.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven