Bedrijfsjuristen missen verdieping in hun werk en vinden werkdruk te hoog

Bedrijfsjuristen zouden graag meer ruimte hebben om te procederen en om strategisch mee te denken over hun bedrijf. Het merendeel van hun werk voeren ze intern uit maar de flexibele schil groeit. Full time werken is de norm, maar ruim de helft werkt over.

Delen:

Bedrijfsjuristen missen verdieping in hun werk en vinden werkdruk te hoog - Mr. online
Foto: Depositphotos

Dat blijkt uit de eerste editie van de Nationale Enquête Bedrijfsjuristen van het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen. Deze beroepsvereniging wil meer inzicht krijgen in trends en ontwikkelingen binnen het vak van bedrijfsjuristen. Daarom is vorig jaar besloten om vanaf nu iedere twee jaar een ledenonderzoek uit te voeren. Ruim vierhonderd leden hebben de enquêtevragen online beantwoord, over onder andere hun functie, arbeidsvoorwaarden, organisatie, cultuur op de werkvloer, werk-privé-balans en vrije tijd.

Verdieping

Uit de enquête blijkt dat bedrijfsjuristen tijd missen voor verdieping in het werk, maar ook voor specifieke taken als procederen of meedenken over strategie en business, en het sparren met collega’s. Ook intensiever contact met collega’s van andere organisaties wordt genoemd. Gemiddeld verdient een bedrijfsjurist 101.195 euro per jaar (bruto), drie kwart is tevreden met het arbeidsvoorwaardenpakket.

Werkdruk

De grote meerderheid werkt volgens contract 36 tot 40 uur per week. Maar in de praktijk werkt ruim de helft over. De werkdruk wordt dan ook door velen als (zeer) hoog ervaren. Vóór corona werkten bedrijfsjuristen drie kwart van de tijd op kantoor. Ruim de helft van de bedrijfsjuristen heeft naast het werk nog nevenactiviteiten, vooral vrijwilligerswerk of bestuursfuncties. Hier wordt gemiddeld ruim vier uur per week aan besteed. In de vrije tijd doet men het vaakst aan sporten en tv-kijken, gevolgd door lezen, activiteiten met de kinderen en koken. Bedrijfsjuristen zijn gemiddeld bijna zes uur per week in beweging, zo lieten ze weten.

Juridische infrastructuur

Het leeuwendeel van de juridische werkzaamheden wordt intern uitgevoerd. De flexibele schil voor juridische werkzaamheden is in de afgelopen twee jaar overall gezien met zeven procent toegenomen. Als bedrijfsjuristen naar hun eigen organisatie kijken, constateren ze dat wat betreft juridische infrastructuur zij het vaakst de beschikking hebben over tools voor contract- en dossiermanagement, jurisprudentie en bronnenonderzoek, en legal entity management. Hun behoefte ligt vooral op het gebied van tools voor contractgeneratie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven