De Justitie en Veiligheidsbegroting bedraagt in 2025 in totaal 16,6 miljard euro. In totaal is de regering van plan om komend jaar ten opzichte van 2024 zo’n 500 miljoen euro extra te investeren in diverse onderdelen van de rechtstaat. Die investeringen vallen grotendeels in vijf domeinen.
Ondermijnende criminaliteit
De grootste investering die het kabinet wil doen als het gaat om justitie en veiligheid, is in de versterking van de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Daarvoor is in de nieuwe rijksbegroting 120 miljoen euro extra vrijgemaakt.
Met de extra investering wil de regering de democratische rechtstaat beschermen. Hoe het geld precies gaat worden besteed, is nog niet in detail uitgewerkt.
Cybersecurity
In de plannen is tevens aandacht voor cybersecurity en het vergroten van online veiligheid. Daarvoor is een investering van 65 miljoen euro gereserveerd. Die moet vooral worden besteed aan het ‘weerbaar maken van bedrijven en burgers’.
Onder de noemer cybersecurity schaart het kabinet ook facetten als cyberspionage en de verspreiding van desinformatie. Doel is dat de samenleving tijdens eventuele crisissituaties op cybervlak ‘gewoon’ kan blijven functioneren.
Politie
De politie krijgt er ook geld bij: 50 miljoen euro in 2025. In de huidige plannen staat dat dat bedrag in 2027 oploopt tot 100 miljoen euro extra.
Hoe die 50 respectievelijk 100 miljoen euro precies moet worden geïnvesteerd, is nog niet helder. De minister van Justitie en Veiligheid komt daar in een later stadium op terug.
Kinderrechten
In 2025 komt er verder extra geld beschikbaar om de rechten van kinderen beter te kunnen waarborgen, al gaat het om een bescheiden investering: 25 miljoen euro. Die moet vooral worden besteed aan rechtsbijstand in gerechtelijke procedures waarin kinderrechten een rol spelen en het versterken van de rol van de kinderrechter.
Doel is dat procedures die grote impact hebben op kinderen, zoals uithuisplaatsingen, beter ondersteund kunnen worden. De investering van 25 miljoen euro is een structurele.
Jeugdcriminaliteit
Tegelijkertijd wil het kabinet jeugdcriminaliteit effectief aanpakken. Het huidige programma ‘Preventie met Gezag’ blijft daarom bestaan. In de plannen is daar 99 miljoen euro voor gereserveerd.
Volgend jaar
Vanaf 2025 ziet de begroting voor Justitie en veiligheid er stukken anders uit. Dat komt doordat alle asieluitgaven per 2026 worden verplaatst naar het Ministerie van Asiel en Migratie. Die asieluitgaven worden vanaf dat moment ook stapsgewijs afgebouwd.