Betalingsverwerker Adyen naar de beurs

Delen:

Het Amsterdamse fintechbedrijf Adyen heeft een beursnotering aan Beursplein 5 gekregen en kijkt terug op een zeer succesvol debuut. De koers van het bedrijf, dat via een softwareplatform betalingen regelt voor grote bedrijven als Facebook, eBay, Uber en Netflix, schoot direct na de introductie omhoog en verdubbelde bijna in waarde.

Adviseurs Adyen:
Clifford Chance (Hans Beerlage, Han Teerink, Evert van der Kaa, Tom Smeele, Alex Bafi, Olivier Plessis, Marian Scheele, Bauke de Vries, Mark Jan Arends, Floris van de Bult)

Adviseurs Index Ventures en General Atlantic (verkopende aandeelhouders):
Loyens & Loeff (Philip van Verschuer, Jelmer Kalisvaart, Wouter Kros)

Adviseurs coordinators (J.P. Morgan, Morgan Stanley) & bookrunners (ABN AMRO, BofA Merrill Lynch, Citigroup):
Stibbe (Pieter Schütte, Rein van Helden, Reinout de Boer, Emilie Renardel de Lavalette, Pelle van Manen, Thijn de Jong, Emile Bongers)

Hans Beerlage, dealmaker voor Clifford Chance: “Een paar jaar geleden benaderde Adyen Marian Scheele van ons kantoor om hen te adviseren over toepasselijke financieel toezichtsregels. Dat leidde ertoe dat Adyen ook aan ons dacht toen het bedrijf anderhalf jaar geleden besloot om een bankvergunning aan te vragen. Wij adviseerden Adyen vervolgens over een reorganisatie van de internationale vennootschappelijke structuur, aanpassingen in de corporate governance en een aantal andere onderwerpen, zowel vanuit ons kantoor in Nederland als elders, waaronder Europa, Azië en de Verenigde Staten.
“Een belangrijke doelstelling bij de IPO was om alle voorbereidingen in de loop van mei afgerond te hebben, zodat Adyen in staat zou zijn te besluiten om al in juni naar de beurs te gaan. De focus hierbij was niet alleen gericht op finalisering van het prospectus en de vereiste wijzigingen van de corporategovernancestructuur, maar ook op tijdige ontvangst van een verklaring van geen bezwaar van De Nederlandsche Bank en implementatie van ‘sell down’ afspraken tussen de vijftien verschillende aandeelhouders en Adyen die wij in de aanloop naar de IPO hebben gedocumenteerd.
“Het was zeer bijzonder dat we dit alles in een tijdbestek van enkele maanden konden helpen realiseren. Na afronding van de transactie keken wij nog eens naar het allereerste tijdschema uit begin januari: we waren op de kop af een dag sneller geweest! Los van juridische aspecten is de IPO van Adyen een buitengewone transactie. Zoals de belangstelling tijdens bookbuilding liet zien was Adyen voor veel beleggers een must have aandeel. Het bleek de grootste IPO in Europa dit jaar, en volgens een senior banker bij een vooraanstaande investment bank ‘one of the best Tech IPO’s to come out of Europe in the last twenty years’. Waarderingsniveaus op de aandelenmarkten zijn nog altijd goed, maar niet alle IPO’s halen de eindstreep. Adyen heeft laten zien dat ook in een periode dat het sentiment rond IPO’s wat wisselvalliger is, de belangstelling onder beleggers voor uitstekend geleide ondernemingen met een duidelijke strategische visie en bewezen groeipotentieel zeer groot is.
In totaal hebben advocaten uit vijftien van onze kantoren wereldwijd aan de IPO gewerkt. “Meest bijzonder was de middag dat pricing en allocatie werd vastgesteld bij ons op kantoor, waarbij het voltallige Adyen-team en vertegenwoordigers van de begeleidende banken aanwezig waren. De ingetogen blijdschap over deze mijlpaal na maandenlange intensieve samenwerking was bij vrijwel iedereen merkbaar. Na een paar biertjes in onze kantoorbar ontstond het spontane initiatief met elkaar een hapje te gaan eten in de stad.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven