Bezwaarjurist kan met bordspel leren dat zijn beroepshouding ook anders kan

Een bezwaarschrift afhandelen? Dat doen ambtenaren het liefst schriftelijk of via een hoorzitting. Het ‘Beter Bezwaar Spel’ leert bezwaarjuristen na te denken over hun beroepshouding, en daarmee behandelmethodes van bezwaarschriften te gebruiken die beter werken.

Delen:

Bezwaarjurist kan met bordspel leren dat zijn beroepshouding anders kan - Mr. online

Ontvangstbevestiging, uitnodiging, hoorzitting. Dat is het klassieke stramien dat bezwaarbehandelaars bij gemeenten en andere bestuursorganen hanteren om bezwaarschriften af te handelen. Het voelt ook als de veilige weg, zegt Arnt Mein, lector legal management aan de Hogeschool van Amsterdam. Begin dit jaar publiceerde hij de bundel Oplossingsgericht werken bij bezwaar, waarin staat dat een simpel telefoontje naar de bezwaarmaker al heel wat kou uit de lucht kan nemen. Maar bellen voelt vaak wat ongemakkelijk – en vraagt eigenlijk een andere beroepshouding.

Bordspel

Met dat idee in het achterhoofd ontwikkelden Mein en enkele betrokken gemeentejuristen het Beter Bezwaar Spel, dat gratis ter beschikking wordt gesteld. Het is een klassiek bordspel waarbij de deelnemers (ambtenaren die bezwaarschriften afhandelen) om de beurt een kaart nemen (inclusief ‘wildcarts’) en de kwestie daarop bespreken: waarom bel ik wel of niet naar de bezwaarmaker? En als ik bel: met wel doel? Maar ook: ga ik eerst overleggen met de vakafdeling die het besluit inhoudelijk heeft voorbereid? Zo kunnen drie rondes worden doorlopen: intervisie (over de huidige manier van werken), actie (experimenteren met nieuwe vormen van bezwaarbehandeling) en reflectie (nagaan of deze nieuwe manieren een verbetering zijn).

Bellen

Volgens Mein leren bezwaarjuristen zo bewust te kiezen voor hun rol, en niet ‘zo maar’ iets doen omdat ze het altijd zo hebben gedaan. “Bellen – of niet – naar een bezwaarmaker is een ding. Uit onderzoek is gebleken dat dit vaak een manier is om de bezwaarschriftprocedure soepel te laten verlopen. Maar soms zeggen ambtenaren: ik bel niet graag want dan moet ik ook de advocaat van de bezwaarmaker te woord staan. Zo’n kwestie komt in het spel ook aan bod. Je hoort dan mogelijk van een collega dat die juist goede ervaringen heeft met praten met een advocaat.” Bellen staat ook bekend als de ‘informele aanpak’.

Eerste exemplaar

Het spel werd 27 oktober gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan oud-staatssecretaris Michiel Scheltema, voormalig regeringscommissaris voor de algemene regels van het bestuursrecht, grondlegger van de Algemene wet bestuursrecht en één van de motoren achter de zogenoemde informele aanpak bij bezwaar.

Het Beter Bezwaar Spel kan hier kosteloos worden besteld. Er kan ook een spelleider worden ingehuurd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven