Bijverdienen met medicijnonderzoek? Dit moet je weten

Veel studenten doen het: meedoen met medicijnonderzoek. Je kunt er best wat mee verdienen, én het heeft een paar interessante juridische componenten. Intermediair nam het onder de loep.

Delen:

Beeld: Depositphotos
Via sociale media zie je ze regelmatig voorbijkomen: advertenties voor deelname aan geneesmiddelenonderzoek, niet zelden tegen hoge vergoedingen. Het klinkt als een makkelijke manier om wat bij te verdienen, maar is het dat ook? En hoe combineer je zoiets met je werk?

Özgür (36, zijn achternaam is bekend bij de redactie) heeft al een keer of zes meegedaan aan geneesmiddelenonderzoek. Hij begon uit nieuwsgierigheid naar hoe zo’n onderzoek in z’n werk gaat – en vooruit: ook omdat het goed betaalde. ‘Het ligt er een beetje aan wat voor onderzoeken je doet, maar het levert al snel een paar duizend euro per keer op’, vertelt hij.

De eerste keer dat hij meedeed, werd een medicijn tegen epilepsie op hem getest. ‘Dat was gelijk best een heftige. Ik moest het ruim een week lang elke dag innemen en werd er heel slaperig van.’ Van andere medicijnen, zoals die tegen darmaandoeningen, suikerziekte en het Angelmansyndroom (een aangeboren hersenaandoening), merkte hij dan weer weinig.

De meeste medicijnonderzoeken vinden intern plaats, in een kliniek. Bij dit zogeheten fase 1-onderzoek kijken onderzoekers hoe (gezonde) deelnemers een middel verdragen in verschillende doseringen. Deelnemers krijgen in het bijzijn van een arts of verpleegkundige het onderzoeksmiddel toegediend en worden goed in de gaten gehouden. Zo wordt regelmatig hun bloeddruk, temperatuur, bloed en urine gecheckt. Tussen de controles door kunnen ze bijvoorbeeld tv-kijken, netflixen, gamen, darten, biljarten of tafeltennissen in het onderzoekscentrum.

Hersenschade

In Nederland gelden strenge regels voor geneesmiddelenonderzoek met mensen. In ons land is voor zover bekend nog nooit een gezonde deelnemer ernstig gewond geraakt bij fase 1-onderzoek. Maar bijwerkingen zijn niet allemaal te voorspellen. Daarom is niet helemaal uit te sluiten dat het fout gaat. In Frankrijk, waar de regels voor medisch onderzoek op mensen ook zeer streng zijn, liep een onderzoek voor een nieuwe pijnstiller… Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven