Bijzonder: OM wraakt rechtbank

Delen:

Beeld bij OM wraakt rechtbankHet Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft een bijzondere stap gezet met het wraken van drie rechters van de rechtbank in Almelo in een drugszaak. Het OM vindt dat de rechtbank te weinig rekening houdt met de agenda van de officier die de zaak onder haar hoede heeft.

Officier van justitie Johan Klunder heeft het wrakingsverzoek ingediend omdat de Almelose rechters Bert Stoové, Liesbeth Venekatte en Matthieu Verhoeven naar zijn mening partijdig zijn. De wrakingskamer beslist binnen twee weken of het drietal moet worden vervangen.

Het OM wraakt de rechters in een beklagzaak, aangespannen door autohandelaar Bennie Lenferink. Hij vroeg het beslag, dat justitie op 137 auto’s van de verdachte drugsdealer Wiebe van B. legde, op te heffen. Dat wagenpark diende als onderpand voor een lening van Lenferink aan Van B.

Volgens het OM hielden de rechters meer rekening met de verhinderdata van Lenferinks advocaten dan met verhinderdata van zaakofficier van justitie Annemarie Fellinger. “We willen graag dat de zaaksofficier deze zaak ook kan doen,” licht een woordvoerster van het OM toe. “Maar zij is verhinderd op die datum.” Volgens de woordvoerster gaat het om een complexe drugszaak.

De rechters vinden dat de wraking moet worden afgewezen. Zij stellen dat in beslagzaken rekening wordt gehouden met de ‘slachtoffers’ en amper met de beslaglegger. Het trio vindt het vreemd dat onder de 85 collega-officieren geen bekwame vervanging te vinden zou zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven