‘Boek ook in digi-tijdperk relevant’

Delen:

Foto: Hannah van Herk

De Nieuwe Juridische Boekhandel (DNJB) in Den Haag bestaat deze maand een jaar. Dit is op woensdag 15 februari gevierd met de presentatie van de zestiende druk van Asser 5 Zakenrecht ‘Eigendom en beperkte rechten’, bewerkt door Prof. mr. Steven Bartels.

Een passende locatie voor de presentatie van dit boek, want waar hoort de eerbiedwaardige Asser-serie meer thuis dan in een echte juridische boekhandel? Dit is de plek waar je boeken kunt inkijken, ruiken en voelen, en dat wordt door velen op prijs gesteld. Eric Koreman ontving de bezoekers, onder wie natuurlijk veel vaste klanten, met een drankje en een hapje.

Actualiteit

De vraag die centraal stond: wat is het belang van het boek en van de juridische boekhandel in het digitale tijdperk? Prof. mr. Arthur Hartkamp, oud-PG bij de Hoge Raad en hoogleraar Europees privaatrecht in Nijmegen, nu voorzitter van de Asser-adviesraad, noemde de druk van de actualiteit als grootste probleem van de digitalisering. “Om aan de actualiteit tegemoet te komen wordt elke vier jaar een nieuwe druk als wenselijk gezien. Van de meeste delen in de Asser-serie verschijnt elke vier jaar ook wel een nieuwe druk en als dat niet zo is, dan vindt de auteur in ieder geval wel dat die nieuwe druk had móeten verschijnen.”

Vechten voor de formule

Hartkamp is tegenstander van periodieke actualisering van een gedeelte van een boek, want dan komt het er niet meer van het boek als geheel te laten verschijnen. De kracht van de Asser-serie is juist dat alle onderwerpen in samenhang met elkaar worden behandeld. De leden van de adviesraad en de uitgever Pieter Bon (Wolters Kluwer) overleggen samen hoe op een wetenschappelijke manier met digitalisering om te gaan. Hartkamp stelde de aanwezigen gerust: “Digitalisering is een gevaar, maar ook een uitdaging. Zolang ik voorzitter van de Asser-adviesraad ben, en dat zal nog geruime tijd het geval zijn, blijf ik vechten voor de formule.”

Groot misverstand

Paul Rodenburg, directeur van de Praktizijnsbibliotheek in Amsterdam, benadrukte net als Hartkamp het belang van de samenhang tussen verschillende onderwerpen. Hij noemde het een groot misverstand dat bibliotheken niet meer nodig zijn. “Iedereen kan googelen, maar daarmee heb je de verbanden niet. Bronnen zijn pas waardevol als de verbinding duidelijk wordt. Zoek je bij ons op ‘verjaring’, dan krijg je alles wat over verjaring gaat en niet alles waar het woord ‘verjaring’ in voorkomt, want dat zoek je niet. En tenslotte: niet elke content is digitaal ontsloten.” Volgens Rodenburg lezen velen nog steeds liever van papier. Dat geldt zelfs voor studenten.

Grammofoonplaat

Mr. Jan Wouter Alt, cassatieadvocaat, vergeleek het boek met de grammofoonplaat. “De Stones hebben hun nieuwste werk onlangs op elpee uitgebracht. De jeugd van nu wil niet meer downloaden, wil geen cd’s, maar draait platen.” Alt bezoekt DNJB regelmatig om even te snuffelen. “Digitale portals zijn handig voor erbij. Het boek blijft niet alleen bestaan, maar zal een revival krijgen.”

Dure Rolex

Prof. mr. Steven Bartels vertelde over het bewerken van Asser 5. Geen klus die je even tussendoor doet. Hij nam de aanwezigen mee naar een oude liefde van hem, het voetbalstadion. Daar had een suppoost een dure Rolex gevonden. “Hij deed aangifte; niemand meldde zich, dus na een jaar werd hij eigenaar. Dat vond ik. Maar tussen het inleveren van de drukproef en het verschijnen van het boek besliste het Hof Amsterdam anders. Als u dat stukje leest moet u daarbij denken: anders: Hof Amsterdam.”

Tenslotte overhandigde Wolters Kluwer-uitgever Pieter Bon het eerste exemplaar van het boek aan Bartels, waarna Koreman de sprekers en de aanwezigen dankte. Tijd om nog even gezellig met elkaar te borrelen tussen de boeken.

vlnr prof. Steven Bartels, Pieter Bon, Carla Sieburgh (Radboud Universiteit) en Arthur Hartkamp | Foto: Hannah van Herk

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven