Papierversnipperaar nekt Brits advocatenkantoor

Delen:

Beeld bij Leigh Day papierversipperHet Londense advocatenkantoor Leigh Day, onder meer bekend van proceessen tegen honderden Britse Irakveteranen, ligt zwaar onder vuur. De mensenrechtenadvocaten worden beschuldigd van misleiding en leugenachtig gedrag, omdat ze een document hebben versnipperd dat een jarenlang, 30 miljoen euro kostend onderzoek naar martelpraktijken onnodig zou hebben gemaakt.

Premier David Cameron heeft zich al met de zaak bemoeid. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje zei hij woensdagmiddag 6 januari dat de mensenrechtenadvocaten veel hebben uit te leggen. De advocaten moeten zich verantwoorden bij de Raad van Discipline van de Engelse advocatuur. In het uiterste geval kunnen individuele advocaten een verbod krijgen hun beroep uit te oefenen, zo schrijft de Volkskant.

Leigh Day is een bekend, activistisch kantoor dat leeft van letselschadeclaims tegen de Britse staat. De afgelopen tien jaar heeft de Irakoorlog veel werk opgeleverd. Zo stond het kantoor onder meer de nabestaanden van Baha Mousa bij, een Irakees die stierf toen hij door het Britse leger gevangen werd gehouden. Het leidde tot een succesvolle claim van bijna 3,5 miljoen euro. In totaal heeft Leigh Day ervoor gezorgd dat 250 Iraakse burgers compensatie ontvingen voor schade bij de Britse inval van 2003.

Leigh Day speelde ook een grote rol bij het openbare Al-Sweady-onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de zogeheten ‘Slag om Danny Boy’ tussen Britse soldaten en verzetsgroepen in mei 2004. De aantijging luidde dat twintig Irakezen in Britse gevangenschap waren overleden. Na een kostbaar onderzoek van vijf jaar bleek het te gaan om lichamen van gewapende rebellen die door de Britten ter identificatie van het slagveld waren gehaald, om daarna te worden overhandigd aan hun naasten.

Volgens een onderzoeksrechter waren de aantijgingen ‘bewuste en berekenende leugens’, slechts bedoeld om de Britse strijdkrachten in diskrediet te brengen en claims in te willigen. Leigh Day-advocate Anna Crowther vernietigde een document waaruit bleek dat de twintig Irakezen, anders dan beweerd, geen onschuldige burgers waren maar leden van de verzetsgroep. De advocaten worden er ook van beschuldigd een gevangenenlijst door de papierversnipperaar te hebben gehaald. Ook zouden ze hebben geprobeerd klagers te ronselen.

Leigh Day ontkent de beschuldigingen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven