Carolien Janssen (Hertoghs) weet het nu zeker: de advocatuur is haar toekomst

Delen:

Student-stagiair van de week is Carolien Janssen. Door haar studentstage in juni 2019 bij Hertoghs advocaten kreeg ze de bevestiging dat ze in de toekomst aan de slag wil als (fiscaal strafrecht)advocaat. Na haar studentstage is Carolien dan ook aan het kantoor verbonden gebleven als werkstudent.

Carolien Janssen rondde in oktober 2019 de master Fiscaal Recht af en verwacht in augustus 2020 de master Nederlands Recht, specialisatie strafrecht, aan de Universiteit Maastricht af te ronden. Momenteel werkt ze al enige maanden als werkstudent bij Hertoghs advocaten.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Door het volgen van mijn masters, was ik op zoek naar een stage om te ondervinden of de advocatuur voor mij was weggelegd. De keuze om uiteindelijk te solliciteren bij Hertoghs advocaten was snel gemaakt vanwege de expertise van het kantoor op fiscaal en strafrechtelijk gebied. Met name de formele zijde van deze vakgebieden vind ik erg interessant omdat dit van cruciaal belang kan zijn in de verdediging van een verdachte of belastingplichtige.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Voordat ik stage ging lopen bij Hertoghs advocaten had ik stage gelopen bij een belastingadvieskantoor. Ik verwachtte daarom net zoals bij de vorige stage vooral bezig te zijn met juridisch inhoudelijke uitzoekklussen. Maar ik had ook gehoord dat student-stagiaires bij Hertoghs advocaten erg bij de lopende zaken werden betrokken en mee mochten naar bijvoorbeeld zittingen, (getuigen- of verdachten)verhoren en besprekingen bij de Belastingdienst. Dat bleek – gelukkig – waarheid te zijn waardoor de stage mij een zeer goed beeld heeft gegeven van de dagelijkse praktijk van een advocaat.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure?
De sollicitatieprocedure bestond uit het opsturen van een motivatiebrief, cijferlijst en cv. Daaropvolgend ben ik op gesprek geweest om kennis te maken met het kantoor en hen ervan te overtuigen dat ik hier stage wilde lopen.  Naar aanleiding daarvan hebben we een fulltime stageperiode van vier weken afgesproken. Omdat de stage van beide kanten zeer goed was bevallen, mocht ik daarna aan de slag als werkstudent waardoor ik elke week twee dagen werkzaam ben op het kantoor.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Het pleidooi van een van de advocaten in een grote strafzaak waar ik in de eerste weken gelijk mee naartoe mocht. Die zitting maakte een grote indruk op mij en ik liep dan ook bij de rechtbank naar buiten met de bevestiging dat dit hetgeen is wat ik later wil doen. Daarnaast was de trip naar Curaçao ter ere van het dertigjarig jubileum van kantoor onvergetelijk. Het was een unieke ervaring om op deze manier alle collega’s beter te leren kennen en onze cliënten daar te ontmoeten.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Tijdens mijn stage had ik al snel door dat ik het erg naar mijn zin had bij Hertoghs advocaten, maar pas helemaal op het eind van mijn stage kwam ter sprake dat ik aan kantoor verbonden kon en mocht blijven als werkstudent. Ik had achteraf gezien eerder tijdens mijn stage moeten vragen of daar mogelijkheden voor waren. Dit was voor mij gelijk een les voor de toekomst: de volgende keer gewoon vragen!

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Mijn grootste succes was toen mijn coach naar aanleiding van de notitie die ik had geschreven over een juridisch inhoudelijke uitzoekvraag een mailtje had gestuurd naar een van de partners van het kantoor met daarin de complimenten over mijn werk. Dat was een leuk moment omdat het niet iets is wat alledaags gebeurt en het mij ook een stuk zelfbevestiging gaf. Grote blunders vind ik lastig om te zeggen. Ik heb zeker de nodige beginnersfouten gemaakt maar daar heb ik tegelijkertijd van geleerd.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Jazeker! Mijn stage en werkstudentschap hebben voor mij 100% bevestigd dat ik advocaat wil worden en het liefste binnen vakgebied waarin Hertoghs advocaten is gespecialiseerd. Na het afronden van mijn masteropleiding aankomende zomer hoop ik dit dan ook te gaan waarmaken.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven