Centrale Raad van Beroep geeft zichzelf gelijk

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Pixabay

In een ontslagzaak van een gerechtsauditeur, werkzaam bij de Central Raad van Beroep, heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat zijn eigen bestuur een correct besluit heeft genomen. De gerechtsauditeur vliegt de laan uit.

De (vrouwelijke) gerechtsauditeur wordt in 2006 bij de Centrale Raad van Beroep aangenomen. Reeds in 2012 worden tekortkomingen geconstateerd in de kwaliteit en kwantiteit van haar producties. Ze krijgt een herkansing maar ook daarna produceert ze minder dan de minimumnorm. Ook klagen collega’s over haar gedrag. Haar teamleider acht haar niet geschikt als gerechtsauditeur bij de Raad.

Het daaropvolgende ontslagbesluit vecht ze aan, en het conflict belandt eindelijk bij de Centrale Raad van Beroep als de hoogste ambtenarenrechter. Die is bevoegd omdat een gerechtsauditeur géén rechterlijk ambtenaar is maar een ‘gewone’ ambtenaar. De Raad vindt de haar geboden verbeterkans onvoldoende en veegt het ontslagbesluit van tafel.

Vervolgens wordt een nieuw ontslagbesluit genomen, dat deze keer is gebaseerd op een verstoorde arbeidsrelatie met een duurzaam karakter. Meerdere raadsheren, een juridisch medewerker en een voormalig sectiemanager hebben hun irritaties geuit over de houding en het gedrag van de gerechtsauditeur. Een raadsheer laat weten, na één keer met deze vrouw in een team te hebben gezeten, nooit meer met haar te willen samenwerken. Waarop het bestuur van de Centrale Raad van Beroep de minister voorstelt een voordracht op te maken voor een koninklijk besluit strekkende tot het ontslag. Ook dat besluit vecht de gerechtsauditeur aan, tot aan de hoogste ambtenarenrechter.

De gerechtsauditeur zelf wijt haar te lage prestaties en verhouding met collega’s aan haar (goedaardige) hersenvliestumor, maar medisch deskundigen kunnen niets met dat verweer. De Centrale Raad van Beroep oordeelt dan ook in een uitspraak die 17 juli is gepubliceerd dat het bestuur van de Centrale Raad van Beroep de gerechtsauditeur terecht heeft ontslagen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top