Chantal Breeman (Ploum) over het dynamische werk van een advocaat

Student-stagiair van de week is Chantal Breeman. Chantal liep stage bij Ploum en mocht onder andere cliëntbesprekingen en zittingen bijwonen. Zo "heb ik kunnen zien hoe dynamisch het werk van een advocaat is." 

Delen:

Chantal Breeman

Chantal Breeman (24) studeert Ondernemingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij verwacht dit collegejaar af te studeren. Zij loopt stage bij Ploum op de sectie ondernemingsrecht van januari 2023 tot en met februari 2023.

Waarom heb je voor Ploum gekozen?
Tijdens mijn studie ben ik meerdere keren in contact gekomen met Ploum. Zo heb ik verschillende medewerkers van Ploum kunnen spreken bij de jaarlijkse Meesterweek van de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR), diverse recruitmentdiners en een lunch op kantoor. Door op een laagdrempelige manier kennis te maken met de collega’s en het kantoor, kwam ik erachter dat ik graag stage zou willen lopen bij Ploum. 

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
De student-stage bij Ploum is mijn eerste stage binnen de advocatuur. Ik had van tevoren verwacht dat ik veel betrokken zou worden bij lopende zaken en dat ik een goed beeld zou krijgen van de werkzaamheden van een advocaat in de praktijk. Deze verwachtingen zijn zeker uitgekomen. Als student-stagiair heb ik cliëntbesprekingen en zittingen mogen bijwonen en heb ik kunnen zien hoe dynamisch het werk van een advocaat is. 

Wat moet je zoal doen?
Ik schrijf voornamelijk memo’s aan de hand van literatuur- en jurisprudentieonderzoek. Dit doe ik uit opdracht van verschillende advocaten. Ook help ik mee met het formuleren van praktisch-gerichte antwoorden op vragen van cliënten. Daarnaast mag ik mee naar zittingen, cliëntbesprekingen en naar de Ploum-academies. Momenteel ben ik bezig met het schrijven van meerdere artikelen en ben ik bezig met het uitwerken van mijn eindpresentatie.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Tijdens mijn sollicitatiegesprek gaf een van mijn stagebegeleiders aan dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Ik merk ook tijdens mijn stage dat dit zeker het geval is. Er wordt geluisterd naar en meegedacht over mijn interesses in verschillende rechtsgebieden. Hierdoor kan ik zelf mijn stage vormgeven. Dit maakt de stage levendig en heel leerzaam. Ik had tijdens een lunch aangegeven dat de dynamiek tussen het ondernemingsrecht en het arbeidsrecht mij aanspreekt. De dag erna werd ik meegevraagd door een collega van arbeidsrecht om mee te gaan naar een zitting.
Daarnaast word ik tijdens mijn stage door de sectie erg betrokken in de dagelijkse gang van zaken. Ik mag aanschuiven bij iedere bespreking, actualiteitenlunch en borrel. Hierdoor word je als student-stagiair echt een onderdeel van kantoor.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Als ik nu mijn werk uit de eerste stageweek bekijk, zie ik zeker verbeterpunten. Mijn stukken zien er nu al heel anders uit. Dit zie ik eigenlijk alleen maar als iets positief. Het laat zien hoeveel je in een korte tijd kunt leren. 

Wat was je ‘grootste blunder’, en wat je grootste succes?
Niet per se een blunder, maar ik ben tijdens mijn stage een paar dagen ziek geweest. Daar kan je natuurlijk vrij weinig aan doen, maar het is toch vervelend als de stageperiode al zo kort is. Mijn grootste succes is denk ik het terugzien van mijn werk in processtukken en in e-mails naar cliënten.

Wat is je meest gedenkwaardige ervaring?
Tijdens mijn eerste stageweek werd ik meteen gevraagd mee te gaan naar een zitting. De zaak trok veel aandacht, want de hele rechtszaal zat vol met belanghebbenden. Ook waren er journalisten bij die verslag deden van het proces. Het was inspirerend om de collega’s van Ploum ‘in actie’ te zien.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Toen ik aan deze stage begon, had ik nog niet een duidelijk beeld van de concrete werkzaamheden binnen de advocatuur. Door het meedraaien in de praktijk en het leren kennen van de collega’s binnen kantoor, heb ik kunnen zien wat de advocatuur in de praktijk inhoudt. Ik ben door deze stage erg enthousiast geworden over het vak en ik kan wel zeggen dat ik graag als advocaat aan de slag wil gaan. 

Waar denk je over tien jaar te staan?
Over tien jaar ben ik hopelijk werkzaam als advocaat en werk ik bij een kantoor waar ik dagelijks met veel plezier naartoe ga. Ik hoop dat ik ook over tien jaar nog dagelijks nieuwe dingen leer en mijzelf blijf ontwikkelen.

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven