Coalitie vlucht voor hoofdelijke stemming

Delen:

Kamerleden van coalitiepartijen zijn de Tweede Kamer uitgerend om een hoofdelijke stemming tegen te houden. De stemming zou gaan over loonsverhoging voor zorgpersoneel maar door het wegrennen is het quorum niet gehaald.

Het wegrennen voor een hoofdelijke stemming om een besluit tegen te houden bederft de democratie, het is ondermijning. Voor een hoofdelijke stemming zijn er minimaal 76 Kamerleden nodig. Toen het debat over het coronavirus begon waren er 96 leden aanwezig, genoeg voor een hoofdelijke stemming. Omdat de coalitie op dat moment een minderheid aanwezig had in de Kamer, zijn er 32 leden van de coalitiepartijen weggerend. Zo werd het quorum niet gehaald en kon er niet gestemd worden op de motie van Geert Wilders. De motie ging over loonsverhoging voor het zorgpersoneel.

Ondemocratisch en niet integer

In een democratie worden besluiten naar meerderheid genomen door de volksvertegenwoordigers. Bij een democratie moeten mensen zich er ook bij neerleggen als zij geen meerderheid hebben, maar dit heeft de coalitie niet gedaan. Het op deze manier tegenhouden van een stemming omdat je weet dat je in de minderheid bent is ondemocratisch en niet integer. En juist bij volksvertegenwoordigers is de integriteit zo belangrijk. Zo wordt immers de rechtstaat gewaarborgd.

De coalitiepartijen hebben later hierop gereageerd. Zij komen met een slecht excuus en stellen dat de coronaregels niet goed zijn nageleefd. In de Kamer is mondeling afgesproken om in de coronaperiode de hoofdelijke stemmingen vooraf aan te kondigen. Dit heeft Wilders niet gedaan en volgens de coalitie zijn daarom de leden weggegaan. Maar dit is niet helemaal juist. Normaal gesproken kan een hoofdelijke stemming ieder moment worden aangevraagd. De coalitie zorgt er dan ook altijd voor dat zij een meerderheid in het gebouw aanwezig hebben om eventuele moties die niet passen in het regeerakkoord tegen te stemmen. Doordat deze hoofdelijke stemming niet vooraf is aangekondigd, had de coalitie geen stemming verwacht en daarom was er op dat moment geen meerderheid aanwezig in het pand. En dat is ook de enige reden waarom zij zijn weggerend.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven