‘Corona heeft dramatische impact op juridische sector’

De coronapandemie heeft een ‘dramatische impact’ gehad op de juridische branche. Consultancybureau Taylor Root deed onderzoek naar de invloed en kansen van Covid-19 op in-house juridische professionals. Die impact is ‘ontwrichtend’ maar biedt ook mogelijkheden.

Delen:

Corona heeft dramatische impact op juridische sector
Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Het kantoor hield een wereldwijde enquête onder in-house juristen. Zij geven, aldus de enquête, de ernst van Covid-19 aan met een 2,4 (op een 5-puntenschaal, met 5 de meest ernstigste impact). Veel respondenten verwachten dat het impactniveau de komende zes tot twaalf maanden verder zal stijgen naar mogelijk 3,5 punten, en het jaar daarna mogelijk op 2,1 punten zal uitkomen.

Werkdruk

Uit het onderzoek blijkt dat 91 procent van de respondenten wereldwijd vond dat hun team snel kon draaien toen de pandemie toesloeg (in Europa staat de percentage op 84); 78 procent vond dat hun bedrijf goed was voorbereid op de coronaviruspandemie en de lockdown (Europa: 71 procent). Ook blijkt dat bijna alle ondervraagde juridische teams op de een of andere manier door de pandemie zijn getroffen. Zo’n 40 procent had te maken met een verhoogde werkdruk (Europa: 35 procent). Twee derde vond dat het beheer van een team op afstand de grootste uitdaging was; 56 procent ondervond moeilijkheden bij het verstrekken van juridisch advies over onbekende onderwerpen.

Inkomsten

De respondenten waren over het algemeen positief over de overgang naar werken op afstand. Ze waren blij dat ze af waren van het ‘gevreesde’ woon-werkverkeer, maar in Europa had 36 procent van de juristen er moeite mee nu ze de kantooromgeving en het sociale aspect van het werk moeten missen. Iets meer dan een kwart van de respondenten ondervond moeilijkheden om het persoonlijke leven in evenwicht te brengen met het professionele leven. Een derde vond dat de inkomsten zijn beïnvloed door de pandemie.

Focus

Inge Pieters, hoofd van Taylor Root BeNeLux ziet ook lichtpuntjes. We hadden te maken, zegt zij, met een ‘starheid en gebrek aan flexibiliteit van juridische werkplekken’. “Covid-19 heeft dat veranderd. De focus ligt nu op de effectiviteit van het geleverde werk en niet op de uren die op kantoor zijn doorgebracht. Dit onderzoek heeft ook aangetoond dat de juridische sector beter uit deze crisis kan komen. Als de veranderingen die tijdens de crisis zijn doorgevoerd beklijven, zullen kantoren in de toekomst blijven floreren.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven