Coronacrisis: kansen voor opleiding wetgevings- en overheidsjuristen

De coronacrisis overviel de Academie voor Overheidsjuristen en Academie voor Wetgeving. Onder grote tijdsdruk moesten werkprocessen opnieuw worden ingericht. Inmiddels is duidelijk, zo blogt Bert Niemeijer, rector van beide academies, dat het ook veel goeds heeft gebracht. Niemeijer is tevens bijzonder hoogleraar empirische rechtssociologie aan de Vrije Universiteit.

Delen:

Bert Niemeijer
Bert Niemeijer

“Ook de Academies voor Wetgeving en voor Overheidsjuristen werden afgelopen maart overvallen door de coronacrisis. Sluiting van het gebouw, thuiswerken en maar even afwachten was de eerste reactie. Maar al snel werd duidelijk dat corona was gekomen om voorlopig niet te verdwijnen. En ook merkten we al gauw dat we door het uitsluitend thuiswerken het onderling contact misten. Dat contact is voor het werk noodzakelijk, maar bleek niet minder belangrijk voor het werkplezier. Gelukkig hebben we elkaar weten vast te houden, door periodiek digitaal overleg, maar ook door digitale borrels en pubkwissen en gezamenlijke wandelingetjes, uiteraard op gepaste afstand.

Grote tijdsdruk

Belangrijk allemaal, maar het gaat er natuurlijk om dat we ons werk zo goed mogelijk blijven doen, ook in deze rare tijden. De vraag hoe we onze opleidingen het beste digitaal kunnen inrichten en organiseren hebben we onder grote tijdsdruk moeten beantwoorden. Hadden we ons net ingericht om te werken in Zoom, net als de universiteiten, moest het vervolgens – net als de Haagse departmenten – Webex worden, om daarna te merken dat nogal wat organisaties voor Teams hadden gekozen.

Hoe kunnen we de lijntjes met onze docenten, opdrachtgevers en cursisten zo kort mogelijk houden? Wat te doen met alle cursussen die op stapel staan? Hoe te zorgen dat onze trainees hun masteropleiding tijdig kunnen afronden? Kunnen de lezingen eigenlijk doorgaan? Zijn onze docenten bereid en in staat hun cursus ook langs digitale weg te geven?

Kwaliteiten

We zijn een half jaar verder. De medewerkers van de academie blijken op digitaal terrein onvermoede kwaliteiten te bezitten. Onze voorzieningen (camera’s, microfoons, schermen, netwerk) zijn sterk verbeterd. Docenten werken in grote meerderheid enthousiast mee. Onze masterstudenten hebben hun opleiding allemaal voor 1 september kunnen afronden. De toelatingsprocedure tot de masteropleidingen en de opening van het academisch jaar hebben geheel digitaal plaatsgevonden. De nieuwe lichting is inmiddels gestart.

Professionele ontwikkeling

De juristen op de departementen hebben het aardig voor de kiezen gehad, met alle coronaregelgeving die onder enorme tijds- en politieke druk tot stand moest komen. Hun werkdruk is nog steeds zeer hoog. Niettemin komt er langzamerhand weer ruimte om – door opleiding – te werken aan professionele ontwikkeling. De meeste cursussen worden tegenwoordig digitaal gegeven. Soms worden fysieke bijeenkomsten georganiseerd, desnoods in gehuurde ruimtes. Cursisten waarderen het aanbod positief. Ook onze periodieke lezingen en discussiebijeenkomsten zijn nu digitaal en worden door veel meer belangstellenden bezocht.

Groter bereik

De noodzaak om digitaal op te leiden heeft ons overvallen. Inmidddels weten we, het brengt ook veel goeds. Ons bereik wordt groter en digitale middelen dragen bij aan kwaliteit. Dat is in het bijzonder het geval als opleidingen ‘blended’ worden ingericht, dat wil zeggen deels traditioneel ‘in de klas’, maar gecombineerd met digitale (ook web-based) middelen, zoals filmpjes, videocolleges, podcasts, etc. Winston Churchill had gelijk: ‘Never waste a good crisis’.”

Bekijk alle afleveringen van de rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven