Coronacrisis leidt tot minder scheidingen

De coronacrisis heeft tot nu toe geen hausse aan scheidingen opgeleverd. Sterker: er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen, zo blijkt uit onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Maar dat lijkt stilte voor de storm: de advocaten verwachten dat het aantal aanvragen de komende maanden zal toenemen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Coronacrisis leidt tot minder scheidingen
Beeld: Depositphotos

Het onderzoek werd gedaan onder zo’n 300 leden van de vFAS. Ruim driekwart van hen vermoedt dat mensen de beslissing om te scheiden uitstellen vanwege financiële onzekerheid. Zorgen om huisvesting na de scheiding speelt volgens bijna een derde van de geënquêteerden een rol. Ook het feit dat de kinderen nu onverwacht fulltime thuis waren, lijkt aanleiding te zijn geweest om de aanvraag op te schorten.

Meer compassie

Het aantal gezamenlijke verzoeken tot echtscheiding is de afgelopen maanden wél toegenomen. Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS: “Dat zou kunnen betekenen dat mensen door de coronamaatregelen eerder bereid zijn het samen op te lossen. Er lijkt meer compassie te zijn.” Advocaten hebben ook gemerkt dat in sommige gevallen de coronacrisis stellen dichter bij elkaar brengt of ertoe leidt dat ze voor relatietherapie of mediation kiezen.

Toename scheidingszaken

Is het tot nu toe vrij rustig op het scheidingsfront, een overgrote meerderheid van de advocaten (71,8%) antwoordt bevestigend op de vraag ‘Verwacht u dat het aantal (echt)scheidingszaken, naar Chinees voorbeeld, de komende maanden zal toenemen?’

Alimentatie

Bij de vFas-advocaten zijn tijdens de ‘intelligente lockdown’ veel vragen binnengekomen over het nakomen van het ouderschapsplan. Mensen maken zich vooral zorgen over de ex-partner, die zich niet aan de omgangsregels houdt en het kind bij een van de ouders weghoudt. Ook kregen advocaten veel vragen over de mogelijkheid tot wijzigen van de (partner)alimentatie als gevolg van (tijdelijk) inkomensverlies. De onzekerheid over de huidige en toekomstige financiële situatie maakt het in veel gevallen lastig de alimentatie vast te stellen of te wijzigen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top