Criminelen op de hielen zitten – Nederland sluit uitleveringsverdrag met de VAE

Naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer rondom de aanhouding van Ridouan Taghi in Dubai heeft Nederland besloten om toch een uitleveringsverdrag aan te gaan met de Verenigde Arabische Emiraten. Middels dit nieuwe verdrag sluit het net zich achter criminelen die proberen om onder de radar te blijven in dit verre woestijnoord.

Delen:

beeld: Depositphotos

Dubai, het kleine emiraat wat bekend staat om de exotische sportwagens, de enorme wolkenkrabbers en de vermogende mannen die een cheeta als huisdier hebben. Veel mensen waren verbaasd om te horen dat dit de ‘vakantiebestemming’ was van de gezochte Ridouan Taghi, vermeend opdrachtgever van meerdere liquidaties in de onderwereld. Daar waar sommige criminelen maandenland verstopt op een zolderkamertje verblijven bleef Taghi maandenlang in Dubai onder het genot van champagne en luxe diners. Uiteindelijk is hij na lang pushen door de Nederlandse overheid aangehouden door Dubai en zonder formeel uitleveringsproces aangekomen op Nederlandse bodem.

Regels rondom uitlevering

Naar aanleiding van het onvermogen om de autoriteiten uit Dubai te bewegen om vaart te maken achter de arrestatie van Taghi is er een tijdje geleden geopperd om de Verenigde Arabische Emiraten te verzoeken een uitleveringsverdrag aan te laten gaan met Nederland. Dit verdrag zal er volgens minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus binnenkort komen. Een uitleveringsverdrag – gesloten tussen twee of meer staten – bepaald wanneer en onder welke voorwaarden een persoon aan de verzoekende staat uit kan worden geleverd. Daarnaast maakt het verdrag het makkelijker om informatie over verdachten uit te wisselen tussen de betrokken staten. Het nieuwe uitleveringsverdrag zal ervoor zorgen dat criminelen niet meer in alle rust van hun vrijheid kunnen genieten in een of ander ver vakantieoord in het Midden Oosten.

Profijt van de nieuwe regeling

Het nieuwe uitleveringsverdrag brengt meerdere voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is het feit dat het verdrag het makkelijker maakt om tot aanhouding van verdachten over te gaan. Bij een verzoek tot uitlevering aan een land wat is aangesloten bij het verdrag kan er een formeel uitleveringsproces op gang worden gezet. Als aan onder andere de eis van dubbele strafbaarheid is voldaan – het feit is zowel strafbaar in het thuisland als in het land van verblijf – kan er direct over worden gegaan tot aanhouding. Dit voorkomt dat hier eerst maandenlang over gesteggeld zal worden tussen de betrokken landen.

Maar dit is niet het enige voordeel, het brengt namelijk ook voordelen met zich mee voor de verdachte zelf. Een voordeel van een uitleveringsverdrag is namelijk het feit dat de kans kleiner is dat politie en justitie discutabele methodes toepassen om verdachte personen in beeld te krijgen in een ander land. Hiermee zal er niet meer zo snel besloten worden een formeel uitleveringsproces achterwege te laten of om raadslieden te laten schaduwen zoals bij Taghi het geval was. Dit zorgt ervoor dat de autoriteiten niet meer over te scheef gaan bij de aanhouding van verdachten in het buitenland.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven