Dader direct vast bij overtreding voorwaarden

Delen:

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil dat het Openbaar Ministerie een dader direct oppakt en achter de tralies zet als hij bijvoorbeeld een contactverbod, meldplicht, locatieverbod of een alcohol- en drugsverbod overtreedt. Het gaat om sancties die als bijzondere voorwaarde verbonden kunnen zijn aan een voorwaardelijke straf en waarvan volstrekt duidelijk is wat van de veroordeelde wordt verwacht.

Teeven wil op deze manier slachtoffers en hun directe omgeving beschermen tegen een dader die de regels aan zijn laars lapt. Het gaat erom snel te kunnen optreden. De ervaring leert dat gedragsbeïnvloeding met gevangenisstraf als stok achter de deur kansrijker is.

Als een contactverbod of een locatieverbod niet worden nageleefd, volgt steeds aanhouding en wordt de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf door de officier van justitie gevorderd. De maatregel is een gevolg van het regeerakkoord waarin is afgesproken dat als een dader de voorwaarden bij een voorwaardelijke straf niet nakomt, zoveel mogelijk wordt verzekerd dat daarop vrijheidsbeneming van de dader volgt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven