Dealmaker van de week: Heleen Kersten (Stibbe)

Delen:

Heleen KerstenDealmaker van de week is Heleen Kersten (Stibbe), die Cymer bijstond in de overname door chipmachinemaker ASML. Het overnamebedrag is 1,95 miljard euro. Cymer, al jaren partner van ASML en genoteerd in New York, wordt door ASML overgenomen om de productie van zijn nieuwe chipmachines te versnellen. ASML doet een cashbetaling van $20 per aandeel, en brengt 9% nieuwe aandelen uit om de miljardenovername te financieren.

Adviseurs ASML Holding NV: De Brauw Blackstone Westbroek (Arne Grimme, Marie-José Blaak, Martin van Olffen, Casper Nagtegaal, Anne-Marie Struycken, Joost Steenhuis, Paul Sleurink),Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (Neil Stronski), Deloitte, Greenhill & Co

Adviseurs Cymer: Stibbe (Heleen Kersten, Eva Das, Hans Witteveen, Derk Lemstra), Sullivan and Cromwell

Heleen Kersten, dealmaker voor Stibbe: “De transactiestructuur is een juridische fusie van Amerikaanse entiteiten waarbij deels in aandelen in de Nederlandse vennootschap ASML wordt betaald. Die structuur moet dus aan de vereisten van beide rechtsstelsels voldoen, wat we in nauw overleg tussen de Nederlandse en de Amerikaanse advocaten hebben afgestemd. Een deal die moet voldoen aan twee rechtssystemen hebben we onlangs bijvoorbeeld ook gezien bij de beoogde combinatie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse, waarbij beide vennootschappen onder een Nederlandse holding zouden komen te vallen. De technische aspecten daarvan zijn een van de dingen die zo’n zaak bijzonder maken. Bij Cymer-ASML adviseerden we de Amerikaanse target. Voor het Amerikaanse bedrijf maar ook voor de Amerikaanse advocaat van Cymer zijn de bijzonderheden die spelen bij een bod door een Nederlandse koper niet bekend. Als Nederlands kantoor kan je de Nederlandsrechtelijke aspecten uitleggen en verwerken in de structuur van de transactie en de overeenkomsten en stukken die openbaar moeten worden gemaakt. Het contact tussen ons en de cliënt is gebaseerd op een kennismaking die ruim tien jaar terug gaat, toen ik met Alison Ressler van Sullivan & Cromwell een half jaar intensief aan een ingewikkelde cross border M&A transactie heb gewerkt. Hoewel dat lang geleden is hebben we contact gehouden omdat we heel plezierig samenwerkten. Dus toen Cymer, cliënt van Sullivan & Cromwell, Nederlandse ondersteuning nodig had, benaderde Alison Ressler mij en gingen wij samen met onze teams aan de slag. Mijn verwachting voor M&A in 2013? Momenteel zien we veel M&A activiteit, meer dan een paar maanden geleden. Dat stemt hoopvol. De kopers en verkopers zijn er wel en verwachten we ook voor 2013, maar de verschillende prijsverwachtingen blijven een hindernis. Ook blijven kopers heel voorzichtig en gaan transacties regelmatig vanwege due diligence uitkomsten niet door. Toch zien we dat de partijen vaker dan voorheen tot elkaar komen. Zowel strategische partijen als private equity partijen zijn actief. Een voorbeeld is de acquisitie van Intertrust door Blackstone, waarbij wij Blackstone adviseren. Financiering in het algemeen zal ook in 2013 een issue blijven, hoewel voor bedrijven die er goed voor staan, financiering beschikbaar is.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven