De aanschaf van een nieuwe woning gaat vaak gepaard met hevige emoties: over de koopprijs en het overbieden, over gebreken die worden ontdekt als de woning eenmaal wordt betreden en over de koopovereenkomst en clausules waarmee kopers niet echt zijn geholpen.
Ontbindende voorwaarden
Zo’n beetje alle fasen die bij de koop komen kijken, staan beschreven in Ontbindende voorwaarden. Wie deze dichtbundel tot zich heeft genomen, kan maar aan één ding denken: waar staan in de koopovereenkomst de ontbindende voorwaarden en kan ik mij erop beroepen? Want werkelijk elk pand dat de auteur beschrijft, voelt als misleiding en een miskoop. Scheuren in de muren (volgens de folder puur decoratief), kruipruimtes die permanent onder water staan (‘dat geeft het gevoel aan de kust te wonen’), de verkoper die de geboorteboompjes van de kinderen uit de tuin verwijdert, ‘maar daar krijg je uitzicht voor terug’ (er wordt een verrekijker meegeleverd). Had de makelaar al verteld dat de radiatorfolie ter overname is? We lezen over aspirant-kopers die hun bod dagelijks met 40 mille verhogen, want wie wil geen uiterst charmant en instapklaar object (een portiekflat) voor zeven ton k.k.?
Hypotheekhouder
De bundel Ontbindende voorwaarden verschijnt 2 juli bij Querido en is geschreven door Anne Louïse van den Dool (1993). Zij is schrijver en dichter, ze studeerde literatuurwetenschap en neerlandistiek. Zij is geen jurist. Dat blijkt wel als zij de overgang van huurder naar koper beschrijft, dan word je ‘hypotheekhouder’. Zij bedoelt hier hypotheekgever.
Blabla van makelaars
Los van deze omissie valt er voldoende te lachen en te gruwelen, en partijen die betrokken zijn bij de aankoop van een huis worden dan ook niet gespaard. Dat een badkamer groter lijkt door de spiegelende tegels, is de bekende blabla van makelaars. Over dergelijke ronkende teksten in verkoopbrochures schrijft Van den Dool treffend:
er bleken meer woorden in het pand aanwezig
dan de constructie dragen kon
Maar gelukkig maakt de ‘knusheid van het tikken van de regen op het enkelglas’ al veel goed (ook omdat er daar door ‘zeeën van licht binnenkomen’) en dat geldt ook de loggia die het idee geeft dat er buitenruimte is (‘geniet van die illusie’). Wat er gebeurt als wordt afgezien van een bouwkundige keuring (‘dat straalt vertrouwen uit richting de verkoper’) staat uiterst beklemmend beschreven in deze herkenbare bundel die vaak over de top gaat. Net zoals het bezoek bij de notaris:
plaatst u maar uw
vlekkerige handtekening
u kent de moordclausules
u hebt alle teksten van tevoren mogen inzien
de taal is er een die u niet begrijpt
Cynisme
Het is de vraag of de notariële praktijk en vastgoedjuristen zich herkennen in het cynisme van Van den Dool. Dat is, gezien de situatie op de woningmarkt, geen overbodige luxe. U heeft het geluk een huis te hebben gevonden? Blijdschap is relatief:
de dichtstbijzijnde begraafplaats
is op vijf minuten fietsafstand