Digitale notariële akte vooralsnog alleen voor digitale oprichting bv

Vanaf 1 augustus 2021 een BV volledig online oprichten – zoals in een Europese richtlijn staat – gaat niet lukken. De minister van Justitie en Veiligheid heeft uitstel aangevraagd. Het centraal passeerplatform is op die dag wel klaar, zegt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Delen:

Digitale notariële akte vooralsnog alleen voor digitale oprichting bv - Mr. online
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Vanaf 1 augustus 2021 moet het volgens een Europese richtlijn mogelijk zijn volledig online een bv op te richten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft onlangs uitstel gevraagd en gekregen voor de invoering hiervan. Wanneer het digitaal oprichten van een bv nu ingaat is nog niet duidelijk, maar de KNB gaat ervoor zorgen dat het zogenoemde centraal passeerplatform op 1 augustus 2021 wel klaar is.

Conceptwetsvoorstel

Het digitaal oprichten van een BV gebeurt met een digitale notariële akte. Dit staat in het conceptwetsvoorstel digitale oprichting BV dat dinsdag voor consultatie is gepubliceerd. De oprichters hoeven hiervoor niet fysiek bij de notaris te komen, maar kunnen dit door middel van een digitale audio-videoverbinding doen. Identificatie vindt plaats met een digitaal identificatiemiddel. Er wordt ondertekend met een digitale handtekening.

Modelakte

De digitale notariële akte wordt geregeld in de Wet op het notarisambt. Deze kan in eerste instantie alleen worden gebruikt voor digitale oprichting van BV’s en kan ook op basis van een digitale volmacht worden gepasseerd. Voor de oprichting kan gebruik worden gemaakt van een modelakte van oprichting. De digitale notariële akte is met dezelfde waarborgen omkleed als de papieren notariële akte.

Centraal passeerplatform

De notaris moet voor die digitale oprichting zijn aangesloten op een speciaal – door de KNB beheerd – systeem voor gegevensverwerking. Via dit systeem of ‘centraal passeerplatform’ verschijnt de cliënt online voor de notaris door middel van een digitale audio-videoverbinding. Ook vindt via dit systeem digitale identificatie plaats en wordt digitaal ondertekend. Nadat een digitale akte is gepasseerd, moet deze bij de KNB digitaal worden bewaard als onderdeel van het protocol van de notaris.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven