Digitale primeur voor advocaat Hajo Coumou

Delen:

Hajo Coumou
Foto Helderecht Advocaten

Hajo Coumou (Helderecht advocaten) is de eerste advocaat die een digitale civiele procedure is begonnen onder het verplichte regime.  Op vrijdagochtend 1 september 2017 om 00.32 uur precies startte hij bij de rechtbank Gelderland een dagvaardingsprocedure in een nalatenschapskwestie. Digitaal procederen is vanaf 1 september verplicht in handelszaken met een belang van meer dan 25.000 euro in de arrondissementen Gelderland en Midden-Nederland.

“Ik wilde graag de eerste zijn,” grinnikt Coumou. En dus kroop hij even na middernacht achter de computer om zijn procesinleiding in te dienen bij de griffie. Hij ontving daarna de volgende mededeling: “Het gerecht heeft uw procesinleiding voor een handelsvordering op 01-09-2017 om 00.32 uur ontvangen. Over enkele minuten vindt u in het digitale dossier de bevestiging van de indiening, het oproepingsbericht voor de verwerende partij en de procesinleiding.” Ook wordt vermeld dat hij 287 euro aan griffierecht moet betalen.

Er zijn in deze zaak meerdere verweerders. “Gelet op de woonplaats van die verweerders is het goed mogelijk dat zij een advocaat buiten het gebied van Rechtbank Gelderland inschakelen,” zegt Coumou.

Volgens de advocaat is digitaal procederen kinderlijk eenvoudig. “Je wordt stap voor stap meegenomen in het proces. Technisch verandert er weinig.” Hij had zich niet speciaal voorbereid, al had hij al een kleine voorsprong omdat hij ook curator is. In faillissementszaken zijn een aantal procesonderdelen al gedigitaliseerd.

Coumou was formeel bekeken niet de eerste die een digitale civiele procedure startte. Tijdens de pilotfase is er al vier keer geprocedeerd op vrijwillige basis.

In totaal kwamen er op 1 september bij de beide rechtbanken drie digitale civiele zaken binnen: twee in Midden-Nederland, en een in Gelderland. Er deden zich geen problemen voor. Minpuntje was dat er een telefoonstoring was bij het Rechtspraak Service Centrum waar advocaten terecht kunnen met vragen over het digitaal proces.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven