Dit heb je nodig om freelancer te worden

Ben je door de coronacrisis je baan kwijtgeraakt en overweeg je nu om freelance jurist te worden?

Delen:

Dit heb je nodig om freelancer te worden

Veel professionals willen niet meer terug in loondienst nadat ze de stap hebben gemaakt om zelfstandig te worden, dus misschien is dit wel een mooi moment om te gaan freelancen. Ongeacht in welk rechtsgebied je bent gespecialiseerd, onderstaande punten zijn (nagenoeg) onmisbaar als freelancer.

Het vinden van opdrachtgevers

Om te beginnen trappen we een open deur in: je hebt opdrachtgevers nodig. Als je net begint, komen de opdrachten zelden uit de lucht vallen. Je zult dus zelf op zoek moeten gaan. Zo kun je je inschrijven voor platforms waar freelancers en opdrachtgevers elkaar vinden. Een andere manier om klanten te vinden is door te netwerken. Dit kan zowel online zijn als offline, bij bijvoorbeeld netwerkborrels. Het is dan een plus als je een visitekaartje met een zakelijke website erop hebt staan. Een degelijke website hoeft tegenwoordig echt niet veel tijd of geld te kosten. Tot slot mag je ook het belang van social media niet onderschatten. Zeker een goede LinkedIn-pagina is allesbehalve een overbodige luxe.

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Begin je net als freelancer en heb je nog nauwelijks opdrachten, dan hoef je je nog niet meteen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je geeft eventuele inkomsten dan bij de Belastingdienst op als ‘overige werkzaamheden’. Je hebt dan echter geen recht op bepaalde fiscale voordelen. Zodra je echt serieus aan de slag gaat, is het belangrijk dat je je inschrijft. Je krijgt dan een KvK-nummer en een btw-nummer, wat inhoudt dat je btw-plichtig bent.

Een goed boekhoudprogramma

Het is als freelancer onvermijdelijk dat je ermee te maken krijgt: het bijhouden van je administratie. Zeker in het begin is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar je hebt wellicht nog geen budget om een boekhouder in te huren. Als freelancer moet je zaken als facturen, bankafschriften en contracten zeven jaar te bewaren. Omdat het niet uitmaakt of je dit op papier of digitaal bewaart, biedt een goed online boekhoudprogramma uitkomst. Het wordt dan een stuk minder lastig om het zelf te doen, waardoor je dure fouten voorkomt. Ook de Belastingdienst adviseert het gebruik van een boekhoudprogramma. Maar wat kan je er nu eigenlijk precies mee? Onder andere factureren, uren registreren, btw-aangifte doen, rapportages maken en nog veel meer. Een boekhoudprogramma kan verschillende taken deels uit handen nemen, waardoor je kostbare tijd bespaart. Wat een boekhoudprogramma precies kan doen, verschilt soms. Vergelijk boekhoudprogramma’s om te zien welke het beste bij jou past. Er zijn gratis programma’s, maar meestal betaal je een klein bedrag per maand.

Het openen van een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is uiteraard niet verplicht, maar wel heel handig. Als je alles op één hoop gooit, wordt het behoorlijk lastig om het overzicht te bewaren. Met een zakelijke rekening zie je precies wat er binnenkomt en krijg je een goed beeld van hoe je ervoor staat. Je kunt elke maand een bedrag naar je privé-rekening storten, wat dienst doet als je salaris. Het openen van een zakelijke rekening kost geld, maar je mag dit fiscaal aftrekken als bedrijfskosten.

Een zakelijke rekening staat bovendien veel professioneler. Daarnaast kun je het gebruiken om zakelijke uitgaven mee te doen. Er hoeft dan geen twijfel meer te bestaan of een uitgave zakelijk is of niet, zodat je deze kunt aftrekken bij de Belastingdienst.

Het afsluiten van verzekeringen en je pensioen regelen

Hoewel freelancen een hoop vrijheid biedt, betekent het wel dat je veel zelf moet regelen. Als je in loondienst bent, is het je werkgever die verantwoordelijk is voor verzekeringen en pensioen. Nu moet je dit allemaal zelf doen. Je hóeft dit niet te doen, je kunt er natuurlijk – zeker in het begin – voor kiezen om je geld daar niet uit te geven. Als je nog een beperkt salaris hebt kun je misschien niets missen. Veel freelancers schuiven het echter helemaal op de lange baan en dat brengt best een hoop risico’s met zich mee. Stel: je wordt ziek of krijgt een ongeluk en kunt niet meer (naar behoren) werken. Zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je dan alleen maar aanspraak maken op bijstand. En dat is zeker niet het meest comfortabele leven. Daarnaast is het ook verstandig om pensioen op te bouwen, omdat je anders alleen maar recht hebt op AOW, wat doorgaans niet genoeg is.  Je kunt natuurlijk zelf trouw sparen voor je pensioen, maar ook gebruik maken van bijvoorbeeld banksparen.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven