Dit kun je doen om je woning tegen inbraak te beschermen

Delen:

Je kunt verschillende maatregelen in en om je woning treffen om het te beveiligen tegen inbraak. Met een stevige tuinpoort metaal en een goed slot kom je een heel eind, maar als je bedenkt dat er nog steeds elke tien minuten ergens in een woning in Nederland wordt ingebroken, dan besef je dat er nog een hoop te verbeteren is op het gebied van woningbeveiliging. Er zijn verschillende redenen waarom goede beveiliging ondanks de dalende cijfers nog steeds aan de orde is. Naast het feit dat beveiligingssystemen enerzijds steeds geavanceerder en anderzijds steeds betaalbaarder worden voor de particuliere consument, stijgt het aantal eenpersoonshuishoudens, waardoor huizen voor een groter deel van de tijd leeg staan en zo aantrekkelijker worden voor inbrekers. Door inzicht te krijgen in veelgebruikte methodes van inbrekers, kun je beveiligingsmaatregelen hierop aanpassen. Lees verder voor tips.

Waarom is goede beveiliging nog steeds aan de orde?

Het goede nieuws is dat cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat het aantal woninginbraken flink aan het dalen is. Toch is elke inbraak er een te veel, zeker als deze voorkomen had kunnen worden. Als je met een inbraak in je woning te maken krijgt, heeft dit vaak een grote impact. Bovenop het verlies van spullen, kan het idee dat iemand zonder toestemming in jouw persoonlijke omgeving is geweest een sterk gevoel van onveiligheid veroorzaken. Naast de hulp bij de traumaverwerking, kan een organisatie als Slachtofferhulp Nederland je ook op juridisch en financieel vlak adviseren – dus maak hier gebruik van als het nodig is. Gelukkig worden beveiligingssystemen door technische vooruitgang effectiever en tegelijkertijd betaalbaarder, niet alleen voor de hoogste klasse maar ook voor het grote publiek. Met het stijgende aantal eenpersoonshuishoudens en de groeiende verplichtingen buiten school en werktijden om, staan woningen steeds vaker leeg, wat ze gevoeliger maakt voor inbraken. Een goede beveiliging is dan ook nog steeds aan de orde.

Methoden

Misschien zal het je verbazen dat populaire inbraakmethodes weinig geavanceerd zijn en vaak relatief weinig moeite kosten. Zo zien inbrekers nog steeds vaak hun kans door simpelweg door een open deur of raam naar binnen te stappen, het zogeheten ‘insluipen’. Ook ‘hengelen’ is een vrij eenvoudige methode, waarbij inbrekers het slot van de voordeur via de brievenbus opendraaien met behulp van bijvoorbeeld een kledinghanger. Bij ‘flipperen’ wordt met een stuk plastic de dagschoot weggeduwd en bij ‘wrikken’ wordt de deur of het raam opengewrikt met behulp van een koevoet of schroevendraaier. Dat deze veelgebruikte inbraakmethodes over het algemeen relatief simpel en zonder kostbare, technisch hoogstaande middelen kunnen worden uitgevoerd, betekent dat ook een groot deel van de preventieve maatregelen helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn voor een groot effect.

Beveiligingsmaatregelen

Effectieve stappen die je kunt nemen om de beveiliging van je woning te verbeteren, zijn de investering in goede sloten met een SKG-keurmerk en de beveiliging van ramen door middel van raamsloten of veiligheidsglas, dat het breken van ruiten bemoeilijkt. Installeer een alarmsysteem en vergeet niet om de aanwezigheid hiervan kenbaar te maken met bordjes en stickers, zodat je inbrekers extra afschrikt. Ook met goede buitenverlichting kun je inbrekers afschrikken en je eigen veiligheid vergroten als je in het donker thuiskomt. Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat ervoor zorgt dat de woning zo goed mogelijk beveiligd is. Je kunt de checklist van PKVW gebruiken om te toetsen of jouw woning aan de eisen van het keurmerk voldoet. Zo bescherm je je woning tegen inbraak.

 

 

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven