Documentaire over juridische innovatie Kenia

Delen:

Beeld bij docu VPROKenia staat bekend als een land waar corruptie welig tiert en politiek geweld en stammenstrijd aan de orde van de dag zijn. Er zijn simpelweg te weinig rechters en advocaten om de vele gevallen van onrecht en geweldpleging tot een zaak te maken. Om de hoge werkdruk te verminderen is daar wat op gevonden. De op vernieuwing ingestelde opperrechter van Kenia, Willy Mutunga, stond aan de basis van een systeem waarin op tal van plaatsen in het land zogenoemde paralegals worden opgeleid. Op zondag 16 oktober zendt de VPRO een documentaire uit over deze innovatieve rechtspleging in Kenia.

Ze zogeheten paralegals zijn geen echte advocaten, maar juridische vrijwilligers die eerste hulp kunnen bieden bij conflicten waar het recht met voeten wordt getreden. Bijvoorbeeld een dorpshoofd in een verafgelegen gebied of een schoolhoofd in een sloppenwijk die de basiscursus rechtshulp heeft gedaan. Om vervolgens de juiste informatie te kunnen verspreiden wordt er handig gebruik gemaakt van het feit dat Kenia één van de plekken op aarde is met de hoogste dichtheid aan mobiele telefoons. De voor iedereen betaalbare communicatienetwerken zijn een uitkomst: veel van de juridische kwesties en vragen kunnen via Twitter of systemen als M-Haki, het mobiele recht-netwerk, beantwoord worden.

De documentaire ‘Recht voor allen’ van regisseur ShuChen Tan wordt zondag 16 oktober uitgezonden in VPRO Tegenlicht, NPO 2, 21.05 uur.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven