De klimaatverandering is een actueel onderwerp. De rechtspraak over klimaat is dan ook een actueel onderwerp.
Shell
De uitspraak in eerste aanleg van Milieudefensie tegen Shell heeft voor veel gejuich gezorgd onder de milieuactivisten. De reacties onder de juristen waren ook wisselend. Met deze uitspraak is er namelijk steeds meer stilgestaan bij de zorgplichten van bedrijven. Zo heeft de rechtbank in 2021 geoordeeld dat Shell in 2030 45% minder CO2 moet uitstoten dan in 2019. Shell is in hoger beroep gegaan, omdat dit bevel van de rechter voor één bedrijf niet effectief is. De redenering van Shell is dat, wanneer zij geen CO2 uitstoten, een ander bedrijf in plaats van Shell CO2 zal uitstoten. De rechtbank heeft echter geoordeeld dat de gevolgen van CO2 enorme risico’s meebrengen, waaronder gezondheidsrisico’s. Met deze uitspraak heeft de rechter voor een koerswijziging in het duurzaamheidsbeleid van Shell gezorgd. Hoe het gerechtshof hierover zal beslissen, moeten we afwachten. De zittingsdagen zijn op 2, 3, 4, en 12 april te volgen via Rechtspraak.nl.
KLM
Afgelopen woensdag heeft Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan over een aantal reclame-uitingen van KLM. De stichting Fossielvrij had een collectieve actie gestart tegen KLM wegens greenwashing. De uitingen schetsen een vertekend beeld over de gevolgen van maatregelen zoals Sustainable Aviation Fuels. Met deze reclames heeft KLM het beeld geschetst dat het vliegen met KLM duurzaam is. De rechtbank heeft geoordeeld dat de uitingen in de reclames van KLM misleidend en daardoor onrechtmatig zijn, omdat de claims gebaseerd zijn op vage en algemene verklaringen over milieuvoordelen. De consument is daardoor niet eerlijk geïnformeerd over het duurzaamheidsbeleid van KLM. De rechtbank heeft geoordeeld dat rectificatie van de uitingen niet nodig zijn, omdat KLM deze uitingen niet meer doet.
ING
Met de zaak Milieudefensie tegen ING is er voor het eerst een financiële instelling voor de rechter gedaagd wegens het klimaat. Volgens Milieudefensie moet ING minder uitstoten. Daarnaast eisen ze dat ING klanten weigert die het milieu blijven vervuilen. De afgelopen tijd is al meerdere keren actie gevoerd tegen ING. Daarnaast voeren klimaatactivisten regelmatig acties, omdat ING tot 2040 doorgaat met het financieren van fossiele energie. Wanneer de rechtbank de zaak Milieudefensie tegen ING gaat behandelen, is nog niet bekend.