ECLI: wat is de uitspraak van de uitspraak?

De meeste juristen weten wel hoe ze de jurisprudentiecodering ECLI moeten gebruiken. Sommige weten ook waar de afkorting voor staat, (European Case Law Identifier), maar hoe spreek je ECLI in hemelsnaam uit? Eekli? Èkli? Ee-see-el-ie?

Delen:

Uitspraak
Beeld: Pixabay

Daarover verschillen de meningen nogal, zo blijkt uit reacties op een Twitterbericht van juriste Hanneke Moons, hoofdredacteur van de Kennisbank Familierecht. Moons kreeg 36 reacties uit de juridische wereld op haar vraag ‘Hoe spreken jullie eigenlijk ECLI uit? èkli? eekli? ee-see-el-ie?’

Een beetje informeel

ECLI: wat is de uitspraak van de uitspraak?
Hanneke Moons

De twitterende juristen hebben een duidelijke voorkeur voor eekli (22 stemmen). Tien mensen kiezen voor ee-see-el-ie, en vier juristen zeggen èkli. En dan was er nog eentje die de Engelstalige uitspraak ie-klie promoot. “In de praktijk spreek ik het woord niet zo vaak uit,” zegt Moons, die tot drie jaar geleden advocaat en mediator op het gebied van familierecht was. “Ik procedeer zelf niet meer, maar ik vroeg me gewoon af hoe mensen die afkorting uitspreken.” Zelf zegt ze altijd ee-see-el-ie. “Maar als ik op cursus ben, hoor ik vaak èkli zeggen door jonge vooruitstrevende advocaten. Dat vind ik wel hip klinken, een beetje informeel.”

Uitspraak in pleidooi

Ze dacht altijd dat ze de enige was die niet wist hoe je ECLI moet uitspreken. “Het kwam eerst niet in me op om dat aan anderen te vragen, en op een gegeven moment besloot ik de vraag op Twitter te stellen, omdat er misschien wel overeenstemming is over de uitspraak.”

Dat laatste is zeker niet het geval. Al geven een aantal twitteraars nuttige handvatten. Zo zegt Bart Schellekens (ICT-onderzoeker bij de Rechtspraak) zelf éékli, ‘omdat het lekker bekt’, “maar èkli is beter. Dat is in ieder geval de uitspraak die wordt gehanteerd bij (de internationale) conferenties over deze materie.” Strafrechtadvocaat Michiel Schimmel ontwijkt het uitspreken van afkorting: “Meestal verwijs ik naar de uitspraak zoals opgenomen in mijn pleidooi.”

Eeeeeeeeeklie, op zijn Twents

De gevatsheidsprijs ging naar een Twentse jurist: “het eeeeeeeeeklie-nummer, ik kom uit Almelo, vandaar.” Moons: ”Heel grappig, ik hoor het Ilse de Lange zo zeggen.” Of Hanneke Moons er iets aan heeft gehad? “Ach, het maakt me eigenlijk niks uit. èkli, klinkt lekker. Maar ik ben een gewoontedier, dus in de praktijk zal het wel ‘Heb je voor mij ook het ee-see-el-ie-nummer?’ blijven.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven