Een analyse van drie nieuwe partijen die strijden voor een plek in de Tweede Kamer

De verkiezingen voor de Tweede Kamer komen eraan. Naast de gevestigde partijen, zoals de VVD, PvdA en CDA, is er dit jaar een relatief grote groep nieuwe partijen. Wie zijn deze nieuwkomers en waar staan ze voor? Een analyse van drie debutanten.

Delen:

Partij 1. Splinter

Oprichter en nummer 1 op de lijst van de politieke partij Splinter is Femke Merel van Kooten momenteel zelfstandig Tweede Kamerlid. De naam Splinter is goed gekozen, want het afgelopen vier jaar is zij lid geweest van de Partij voor de Dieren, 50PLUS, Partij voor de Toekomst en nu dus Splinter. In het partijprogramma komen linkse thema’s terug, zoals het voortzetten van de klimaat- en energietransitie, verduurzaming van de veehouderij en een grotere rol van de overheid in de zorg. Splinter onderscheidt zich echter wel van linkse partijen zoals Partij voor de Dieren en GroenLinks door zich uitdrukkelijk als een sociaal-liberale en seculiere partij te profileren. De partij legt een sterke nadruk op de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en privacy.

Partij 2. JA21

JA21 is opgericht door Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. De partij profileert zichzelf als ‘serieus rechts’ alternatief voor de PVV en FvD. Het partijprogramma bestaat uit rechtse standpunten zoals een strikter immigratiebeleid en minder macht en bevoegdheden naar de Europese Unie. Volgens Eerdmans probeert de partij zich te onderscheiden van FvD door zichzelf te omschrijven als een alternatief op rechts zonder complottheorieën en gekkigheid. Hij doelt hier op de corona-ontkenning door Thierry Baudet. Ook op het gebied van het klimaat is JA21 anders dan FvD. Zo geeft Nanninga aan dat JA21 geen wetenschappelijke strijd aangaat over klimaatverandering in tegenstelling tot Baudet. Die stelt dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering minimaal is.

Partij 3. BIJ1

BIJ1 is opgericht door Sylvana Simons, voorheen lid van partij DENK. Het partijprogramma van BIJ1 kan worden omgeschreven als extreem-links. Het kapitalisme wordt omschreven als een onhoudbaar systeem, iets wat Karl Marx ook zei in het Communistisch Manifest. Wat verder opvalt in haar partijprogramma is dat BIJ1 veel kritiek heeft op Israël, maar de mensenrechtenschendingen van Erdogan en Saoedi-Arabië negeert. De jongerenpartij van BIJ1 genaamd Radicaal is al vaker in opspraak gekomen vanwege afkeer tegen de politie. Zo noemde Radicaal de politie in november 2020 racistisch en onderdrukkers zonder enig bewijs te leveren. Ook beschuldigde de jongerenpartij de Nederlandse politie ervan de avondklok racistisch te zullen hanteren, weer zonder bewijs. Dit soort ongegronde uitspraken, die direct BIJ1 raken als moederpartij, wekken wantrouwen jegens de politie op en ondermijnen daarmee de rechtsstaat. Dat is extra kwalijk in een tijd waarin het vertrouwen in de overheid juist tot een dieptepunt is gezakt, zoals blijkt uit de coronarellen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven