Een dag over kinderrechten

Delen:

Op woensdag 20 november 2019 is het de ‘Internationale dag van de Rechten van het Kind.’ Deze dag worden er diverse activiteiten georganiseerd (voor kinderen), om stil te staan bij de rechten van het kind. Waar komt deze dag vandaan?

Op 20 november 1989 is door de Verenigde Naties in New York een verdrag gesloten, genaamd: ‘Internationaal verdrag inzake de Rechten van het Kind’ (hierna: het verdrag). Hiervoor waren al eerder twee verklaringen gesloten. De eerste verklaring, ‘de Verklaring van de Rechten van het Kind’, ontstond na de Eerste Wereldoorlog door De Volkenbond in Genève. Later volgde op 20 november 1959 ‘de Verklaring van de Rechten van het Kind’, gesloten door de Verenigde Naties; precies dertig jaar voor het verdrag werd gesloten. Het verdrag bevat 54 bepalingen waar kinderen rechten aan kunnen ontlenen. Denk hierbij aan recht op privacy, recht op onderwijs, recht op familie, noem maar op. Als een land dit verdrag heeft getekend moet dit het verdrag naleven. Het VN-Kinderrechtencomité houdt daar toezicht op.

Hoe staat het ervoor in Nederland met betrekking tot de naleving van het verdrag? Het Kindercollectief heeft op 1 juli 2019 een aantal knelpunten ingediend bij het VN-Kinderrechtencomité. Het VN-Kindercomité heeft vervolgens onlangs een aantal vragen gesteld waaronder met betrekking tot de jeugdzorg. Deze vragen lijken vooral zich toe te spitsen op de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015 en de wachtlijsten. Op 8 november 2019 verscheen het rapport ‘Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd’ en is ‘Signalement Jeugdbeschermingsketen in gevaar’ gepubliceerd. Deze documenten hebben pijnlijk duidelijk gemaakt wat de gevolgen van de lange wachtlijsten zijn. De ministers De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Dekker (Rechtsbescherming) hebben, voordat voornoemde stukken waren gepubliceerd, een brief geschreven naar de Voorzitter van de Tweede Kamer met betrekking tot de bevindingen uit de stukken. In deze brief wordt beschreven hoe zij de ordening van de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering willen verbeteren.

Wanneer ik het rapport en het signalement lees krijg ik het idee dat dit binnen de sfeer van een schending van het verdrag ligt. Het VN-Kinderrechtencomité heeft in ieder geval vragen gesteld en wil meer informatie hebben met betrekking tot de kinderrechtensituaties in het Koninkrijk der Nederlanden. Ik ben benieuwd naar de antwoorden die hierop zullen volgen. Het lijkt mij hoe dan ook goed om stil te staan bij kinderrechten op 20 november aanstaande!

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven