Deze cliënt, een oud-bouwondernemer uit Duitsland, werd in april 2018 failliet verklaard. De man had een bouwonderneming in het Drentse Gees en had al jaren financiële problemen. Hij kreeg in 2004 van de belastingdienst een naheffing van 1,3 miljoen euro opgelegd voor niet betaalde pensioenpremies voor Duitse personeelsleden binnen zijn bedrijf. Bij het advocatenkantoor had de ondernemer in 2011 al een schuld van 88.000 euro.
Onbetaalde rekening
Nadat de ondernemer een celstraf van twintig maanden had uitgezeten voor faillissementsfraude, klopte hij in 2015 opnieuw aan bij het kantoor in Roden, omdat beslag was gelegd op zijn boerderij. Ondanks de onbetaalde rekening besloot advocaat Koos V. de man toch te helpen. Hij vocht met succes de beslaglegging op de boerderij aan. Die werd vervolgens met hulp van de advocaat via een lening overgedragen aan de ex-vriendin van de ondernemer en bleef daardoor een klein jaar later buiten het faillissement. Iets vergelijkbaars gebeurde met een ander pand van de ondernemer.
Eigen belang
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de advocaat opzettelijk een constructie opgetuigd om zichzelf te bevoordelen en zijn eigen belang ten koste van andere schuldeisers te beschermen. In de strafeis hield de officier van justitie rekening met het feit dat het om een klein advocatenkantoor gaat, ook speelden het tijdsverloop en het blanco strafblad van de advocaat een rol. Naast de celstraf van een jaar eiste de officier van justitie een boete van 50.000 euro.
De uitspraak is op 16 december.