Een vliegende start

Delen:

Als jonge ambitieuze transactieadvocaat hoop je op een dag te mogen meewerken aan een grote deal. Die kans deed zich voor ons eerder voor dan gedacht. Begin dit jaar meldde een van de grootste banken in de Caribische regio zich bij de Suriname Desk van ons kantoor, met de vraag of wij hen zouden kunnen bijstaan in de overname van een lokale bank in Suriname. Een geweldig en uitdagend project voor onze Suriname Desk, die op dat moment net was opgestart. Tijd voor een lange warming-up was er niet; met een strakke deadline in het vooruitzicht wachtte de voorbereiding en uitvoering van een omvangrijke due dilligence.

Het zien van alle documenten in de dataroom deed ons bijna duizelen. Vol overgave, en met behulp van aardig wat koppen koffie, hebben we ons gestort op de digitale archiefkast van de lokale bank. Een leuke bijkomstigheid binnen deze zaak was dat het on-site boekenonderzoek in zowel Trinidad & Tobago als in Suriname moest plaatsvinden. Een aantal teamleden had daardoor het voorrecht om nader kennis te maken met de Surinaamse roti en de Trinidiaanse doubles. De twee auteurs van deze blogpost moesten het echter doen met de voor hen al bekende Curaçaose funchi.

Zoals gebruikelijk bij een overname van een bank werd er gewerkt met een multidisciplinair team. De overname van een bank stopt namelijk niet bij enkel de voorbereiding van de koop en de begeleiding van het koopproces zelf, maar omvat ook begeleiding vanuit ondernemingsrechtelijk-, regulerings- en arbeidsrechtperspectief gedurende de overname en daarna. Daardoor werkten we, afhankelijk van het onderwerp, binnen dezelfde zaak in steeds wisselende samenstellingen aan de vragen van de cliënt. Een uitdaging was de soms verouderde Surinaamse wetgeving. Het wetboek van koophandel van Suriname dateert bijvoorbeeld nog uit 1936. Ook de richtlijnen ter interpretatie van de wetgeving worden in Suriname niet altijd (goed) gepubliceerd. Het formuleren van een juist en allesomvattend antwoord aan de cliënt vergt daarom wel enige flexibiliteit. Zeker als er halverwege de rit ineens nieuwe richtlijnen worden gepubliceerd. Binnen het team moesten we dus snel kunnen schakelen en de intensiteit van de samenwerking was daardoor enorm. Des te meer overheerste de tevredenheid over het werk dat we als team hadden neergezet, toen alle puzzelstukjes aan het einde van de rit samenvielen en de overname met succes werd afgewikkeld!

Raoul ProfijtRaoul is in 2012 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij een bachelor Fiscaal Recht, een master Privaatrechtelijke Rechtspraktijk en een master Staats-en Bestuursrecht afrondde. Tijdens zijn studie liep Raoul stage bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, De Brauw Blackstone Westbroek en een lokaal advocatenkantoor op Curaçao. Sinds 2014 is Raoul advocaat-stagiair bij VanEps Kunneman VanDoorne.

Vincent AbbingVincent is in 2011 afgestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen in zowel Nederlands recht als Internationaal & Europees Recht. Tijdens de masterfase van zijn studie studeerde hij ook een semester in Zwitserland aan de universiteit van Fribourg. Vincent liep stage bij een internationaal advocatenkantoor in Amsterdam en is sinds juni 2014 advocaat-stagiair bij VanEps Kunneman VanDoorne op Curaçao.

Wilt u vanaf nu elke week een samenvatting van al het nieuws van Mr. in uw mailbox? Klik hier

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven