Een vrouwenquotum in het bedrijfsleven?

Het wettelijke streefcijfer van minimaal 30% vrouwen in topfuncties wordt in het Nederlandse bedrijfsleven jaar op jaar niet gehaald. Zonde. Dit terwijl Duitsland, IJsland en Frankrijk al enige tijd een vrouwenquotum hebben voor topfuncties. Het is dus zeker tijd voor verbetering in Nederland op dit gebied. Wat kunnen we verwachten?

Delen:

Een vrouwenquotum houdt in dat beursgenoteerde bedrijven moeten voldoen aan een norm van minstens 30% vrouwen in topfuncties. Lukt dit niet? Pech. De stoel blijft leeg totdat er een geschikte vrouwelijke kandidaat is. Alle mannelijke kandidaten voor de desbetreffende functie worden afgewezen.

Veel Europese landen zijn ons al voorgegaan, waaronder onze oosterburen. De resultaten zijn kort gezegd opbeurend. Zo is er in Duitsland nieuwe regelgeving voor beursgenoteerde bedrijven die inhoudt dat er in een raad van bestuur die uit meer dan drie personen bestaat, ten minste één vrouw moet zijn. Eerdere regelgeving in Duitsland die vrouwen in topfuncties moest helpen, heeft nog onvoldoende effect gehad en dus stemde de Duitse regering afgelopen januari voor een verplicht quotum.

Acht jaar stilstand

Net als in Duitsland zijn er in Nederland eerst mildere maatregelen getroffen om dit probleem aan te pakken. In 2013 is in Nederland namelijk al een wettelijk streefcijfer van 30% ingesteld. En nu, acht jaar later, voldoet nog steeds meer dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven niet aan deze norm. Op 3 december 2019 stemde de Tweede Kamer voor een verplicht vrouwenquotum en dus voor verandering.

Een maatregel zoals het vrouwenquotum is, naar mijn mening, best ingrijpend. Diversiteit wordt hiermee namelijk niet alleen aangemoedigd, maar ook afgedwongen. Helaas zijn eerdere maatregelen niet voldoende gebleken om het gewenste effect te bereiken. Het lijkt wel alsof veel bedrijven niet inzien wat de voordelen zijn van het hebben van een meer diverse bedrijfstop. Iets wat het bedrijfsleven volgens mij alleen maar ten goede komt. Natuurlijk moet worden gekeken naar de meest geschikte kandidaat voor een (top)functie, maar onderzoek toont aan dat, als we op zoek zijn naar collega’s, we veelal kandidaten kiezen die op onszelf lijken. Als de bedrijfstop voor het grootste gedeelte uit mannen bestaat, zullen zij sneller een mannelijke opvolger aanwijzen dan een vrouwelijke. Door het quotum wordt voorkomen dat vrouwelijk talent al bij voorbaat geen kans krijgt in een old boys network.

Het vrouwenquotum heeft dus tal van voordelen. Het daadwerkelijk realiseren van een evenwicht tussen mannen en vrouwen in topfuncties bij bedrijven zal waarschijnlijk nog even duren, maar de eerste belangrijke stappen zijn gelukkig gezet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven